TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak alınan tedbirlerin finansal piyasalar üzerindeki olumlu etkilerinin görülmeye başlandığını belirtti. Albayrak. 2018 yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 20.8 olduğunu açıkladı. Bakan Albayrak konuşmasında KDV iadeleri ile ilgili bir müjde de verdi. 

Bakan Albayrak'ın açıklamalarında öne çıkan satırbaşları şöyle:

TEDBİRLER PİYASAYA OLUMLU YANSIDI

Petrol fiyatları ekim başından bu yana 85 dolardan 65 dolara kadar geriledi, son dönemdeki düşüş ülkemiz gibi petrol ithalatçısı ekonomiler için olumlu. Küresel ekonomide önümüzdeki döneme ilişkin riskler kısa vadede aşağı yönlü olarak görülmekte. FED'in kademeli faiz artışlarına devam etmesi ve bilançosunu küçültmesi risk teşkil etmekte. Ağustos ayında döviz kurunda makro temellerle bağdaşmayan spekülatif ataklar yaşandı, bu süreçte alınan tedbirlerin finansal piyasalar üzerindeki olumlu etkileri görülmeye başlandı. Öncü göstergeler 2018 h2'de ekonomide yavaşlama ve dengelenme sürecine işaret etmekte. YEP iktisadi faaliyetin 2019 ve 2020'de potansiyel düzeyin altında seyrettiğine işaret etmekte. İthalat iç talepteki dengelenme süreci ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle Haziran'dan itibaren daralmaya başladı

YILSONU ENFLASYON ORANINI AÇIKLADI

Enflasyon ile mücadelede en önemli desteği sıkı maliye politikaları verecek. 2018 yıl sonu enflasyon yüzde 20.8 hedeflenmektedir. Alınan tedbirlerin finansal piyasalar üzerinde olumlu etkileri görülmeye başlanmıştır. Mali disiplin temel çıpamız olacak.

VERGİDE MUAFİYET GETİRİLMEYECEK

Kayıtdışına yönelik eylem planı için çalışmalara başladık. Yeni bir veri ve risk analizi merkezi kuruyoruz. Mecbur kalmadıkça vergiye yeni istisna ve muafiyet getirmeyeceğiz. Vergi mevzuatını sadeleştirmek için önemli adımlar atılacak

10 GÜN İÇİNDE İADE EDİLECEK

(KDV iadeleri) Belirli şartları sağlayan mükelleflerimizin yeminli mali müşavirlerce hazırlanmış KDV iadesi tasdik raporuyla talep ettikleri KDV iade tutarlarının yüzde 50'sinin yapılacak ilk kontrollere göre 10 iş günü içerisinde teminat alınmaksızın iade edilmesini, kalan tutarın daha sonra yapılacak kontroller çerçevesinde iade edilmesini öngören çok daha hızlı ödemeyi öncelikleyecek yeni bir sistem oluşturacağız.