Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çek, yasasının değiştirileceğini açıkladı. Tüfenkci, iş dünyasında ‘çeke’ güvenin azaldığını, kimsenin çek almak istemediğini belirterek, çek yasasını değiştireceklerini söyledi.

Habertürk'ün haberine göre; Tüfenkci, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken bir dizi yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını, bunlardan birinin de çek yasası olduğunu belirtti. Çekin yeniden itibar kazanması gerektiğini kaydeden Tüfenkci, şöyle konuştu: “Çek yasası değişecek. İnfazın ertelenmesi gelecek. Şu anda çekte iş âleminde müthiş sıkıntı var. Herkes çekin yeniden itibar kazanmasını istiyor. Karşılıksız çeklerden ziyade kimse ödemiyor, karşılığında bir yaptırımı yok. Dolayısıyla iş âlemi iş dünyası çeki kabul etmemeye başlıyor. Sorumlusu kim; her önüne gelen çek alabiliyor.”

‘HER ÖNÜNE GELENE ARTIK ÇEK VERİLMEYECEK’

Daha önce çekte hapis cezası olduğunu hatırlatan gazetecilerin, “Hapis cezası yeniden gelebilir mi? sorusu üzerine Tüfenkci, “O tartışılıyor tabii ama hapis cezasının olmaması ağırlıklı bir görüş var. Bunun yerine çok ağır yaptırımlar getirebiliriz. Parasal yaptırımlar, mesela teminatlar getirebiliriz. Bankaların her önüne gelene çek vermesi önlenebilir. Çekte tahsilat işlemlerini, yani haciz işlemlerini artırabiliriz” diye konuştu.