İdris TİFTİKCİ /İSTANBUL, () BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği'nin (AYD) düzenlediği AVM ve Organize Perakende Sektörünün gelenekselleşen yıllık büyük buluşması 'VI. AVM Yatırımları Konferansı'na katıldı.

Beşiktaş'ta bir otelde gerçekleştirilen konferansta konuşan Ali Babacan, "Cari açığı düşürmek, orta vadeli programın en önemli maddesi. Cari açık yüksek olduğu sürece dışarıdan finansman ihtiyacı devam eder. Bu da küresel piyasalardaki trendlere bağımlılık demek ve bu durum finansal piyasalar ve reel sektörü hem dışa bağımlı hem de etkiye açık kılar" dedi.

GÜVEN VE SİYASİ İSTİKRAR
Türkiye'nin dış finansman ile ilgili konularda problem yaşamadığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Babacan, "Elden gelen öğün olmaz o da vaktinde bulunmaz. Asıl amaç, orta-uzun vadede kendi borçlanma ve finansmanımızın yeterli olması lazım. Ama bunu sağlayana kadar dış finansmanın güvenini de korumamız gerek. Güven olduğunda işler kolaylaşıyor. Ülkedeki siyasi istikrar ve hukuk sistemi de bu güvenin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Dış piyasalarda güven, ekonomimiz için olmazsa olmaz. Son haftalarda yaşadıklarımızı dikkate almamız lazım. Hızlı çalışan ve güvenli karar alan hukuk sistemi ile kurallı bir piyasa ekonomisi olması lazım. Açık, şeffaf kararlar alınması ve bunların şeffaf uygulanması gerekiyor. Bu konularda eksiklerimiz var, tamamlama gayretindeyiz. Özellikle seçimden sonra yoğun gayret içinde olacağız" diye konuştu.

ADİL REKABET ORTAMI OLUŞTURULMALI
Hükümet olarak birinci önceliklerinin, halkın bol çeşide kolay ulaşması ve kaliteyi ucuza alması olduğunu söyleyen Babacan, "Öncelikle tüketiciyi, halkı korumayı önemsiyoruz. Bunun için de rekabeti korumamız şart ama haksız rekabete izin veremeyiz. Amacımız, kurallı, adil rekabet ortamı oluşturabilmek" ifadesini kullandı.

YALANCI İLANLARA TEPKİ
1 yıl inmeyen "Kapatıyoruz" tabelaları, fiyatı değişmeyen indirim etiketleri gibi uygulamaların farkında olduklarını söyleyen ve bunları hedef aldıklarını belirten Babacan, "Bu salondaki kitle organize perakendeci ve böyle uygulamaları yok ama sektörün tamamına bakınca bunları görüyoruz. Aslında bunlar sektörün kendi içinde regüle edebileceği durumlar. Asıl tercihimiz bu tarz sektör derneklerinin kendi disiplin mekanizmalarını oluşturması. Bu olmayınca bize talep geliyor düzenleme, müdahale için. Tabii bir popülizm rüzgarı da esiyor, dikkat etmek lazım" diye konuştu.

EA (MK) (FOTOĞRAF)