İSTANBUL, 6 Haziran () - Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle para politikasını gevşetmesinin ardından güçlenen risk iştahıyla birlikte Borsa İstanbul yeniden 80 bin puan sınırını aştı.

Borsa İstanbul Endeksi güne yüzde 0.5'in de üstünde yükselişle başlayarak 80 bin 300 puanın üzerine çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik eleştirileriyle 2.12 liranın üzerine çıkan dolar da bu sabah açılışta 2.10 liranın da altına geriledi. Açılış saatlerinde 2.0990 lira düzeylerinde işlem gören dolar daha sonra yeniden 2.10 liraya çıktı.

Avrupa Merkez Bankası dün düşük enflasyon ile mücadele etmek ve euro bölgesi ekonomisini desteklemek için dün geniş kapsamlı önlemler alarak politika faizini yüzde 0.25'ten yüzde 0.15'e, mevduata faizini de 10 baz puan düşürerek eksi 0.10'a indirdi. Banka ayrıca borç verme faizini de yüzde 0.75 seviyesinden yüzde 0.40'a düşürdü.

AMB'nin faiz indiriminin ardından, düşük faizle borçlanarak yüksek faiz sunan varlıklarda işlem yapma anlamına gelen carry trade işlemlerini artıracak. Avrupa'da düşük faizle borçlanacak yatırımcıların Türkiye'deki yüksek faizli devlet tahvili ve yüksek getirili hisse senetlerine yatırım yapmaları bekleniyor.

(OSS)