Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye'nin seçim ortamından çıkamadığını, bir türlü gündemin ekonomiye dönmediğine işaret ederek, 2015 yılı sonuna kadar Türkiye'nin önünde ağır bir dönem olduğu uyarısında bulundu.
ATSO'nun Ağustos ayı toplantısı, Meclis Başkanı İzzet Bayar, Yönetim kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla ATSO Meclis Salonu'nda yapıldı. Budak, burada yaptığı konuşmada yerel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçiminin geride kaldığını ancak Türkiye'nin seçimlerden kurtulamadığını dile getirdi.
'ERMENİSTAN'LA SORUN ZİRVE YAPACAK'
2015 yılı sonuna kadar sürecek çok ağır bir dönem olduğuna dikkati çeken ATSO Başkanı Budak, "Üç seçim vardı. Yerel, cumhurbaşkanlığı, genel seçimler ve bu süreci hala tamamlayamadık. İkisini geride bıraktık ama seçim ortamından çıkamadık. Haziranda genel seçimler var. Sadece bunlar mı? Mesela 2015'te Ermenistan'la ilgili sorun zirve yapacak. Uluslararası bir risk sebebi olacak. Kıbrıs sorunu orada duruyor. Ukrayna sorunu, Suriye'de bilinmezlik, Filistin'de insanlık dramı yaşanıyor, Irak'taki durum ortada. Şu sıcak günlerde o kadar da sıcak bir gündem var" diye konuştu.
'TEK GÜNDEM EKONOMİ OLMALI'
Bu gerginliği bitirecek olanın siyasiler olduğuna işaret eden Budak, şöyle devam etti:
"Artık önümüzdeki bu siyasi gerginliklerin bitirilmesini hem iktidar hem muhalefetten talep etmeliyiz. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası 'Artık bu seçimler bitti, ekonomi gündemde olur' dedik ama hala bir dönüş yok. Kredi kuruluşlarının birtakım değerlendirmelerine göre Türkiye'de siyasi risk devam ediyor. Ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Bu bir yıl içinde tek gündemin ekonomi olmasını diliyorum. Durum hassas, rakamlara bakarak söylüyorum. Durduk yere değil."
EKONOMİK REFORMA İHTİYAÇ VAR
Reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Budak, özellikle vergi reformu gibi ekonomik reformların önemine vurgu yaptı. ATSO Başkanı Budak, "Taleplerimiz ekonomi yönünde. Ekonomideki reformların gelmesiyle işsizlik sorununu çözecek gelişmeleri sağlarız. Türkiye'nin büyümesinde yüzde 85, özel sektöre aittir ve böyle bir ülkede bu talepleri yapmak zorundayız. Bu ülkede huzurun, barışın hakim olmasını istiyoruz. Çünkü biz bu toplumun dinamolarıyız. İşsizlik sorununun çözümleri bizde" dedi.
İNŞAATTA BÜYÜK DÜŞÜŞ
Ekonomik verilere ilişkin bazı rakamları da paylaşan Budak, cari açığın büyüdüğünü, komşu ülkelerdeki sorunlar nedeniyle ihracatın ciddi şekilde düştüğünü, Irak'a ihracatın da yüzde 85 azaldığını kaydetti. Antalya'da geçen yıl 9 milyar liradan fazla kredi kullanılırken bu yıl miktarın 1 milyar liranın biraz üzerinde olduğunu belirten Budak, "9'da 1'i piyasaya girmeyen para demek bu. Bağlı olarak da KDV ve ÖTV tahsilatında yüzde yarımlık azalma var. Yapı ruhsatları satışlarına bakıldığında Muratpaşa Belediyesi'nde yüzde 23, Konyaaltı'nda yüzde 75, Kepez'de yüzde 45 azalma göstermiş. Aynı daralma inşaat sektöründe de söz konusu. Yaş meyve sebze ihracatında artış yok" diye konuştu.
TURİZMCİ MEMNUN DEĞİL
Turizm konusuna da değinen Budak, şunları söyledi:
"Turizmde yüzde 8'lik artış var ama turizmciler de bu işten pek memnun değil. Doluluk oranlarında sıkıntı var. Bu sene 1 milyar liranın üzerinde turizm sektörü teşvik aldı, bu yeni yatak arzı demek. Bu yıl 25-26 bin yeni yatak olacak. Turizmde her yıl yüzde 25 artış olursa ancak bu yatak artışı dolabilir. Tüm sorunlara rağmen bu yılı sorunsuz atlatabiliyoruz ve burada turizmcilerimizin gayretini kutlamak gerekir."
TARIM SEKTÖRÜ İSYANDA
Tarımda üreticinin de, ticaretini yapanların da isyanda olduğunu kaydeden Budak, "Tüm Türkiye'de manşette kışın enflasyon sorumlusu kabak, domates gösterildi. Geçen ay da sivri biber suçluydu. Son bir yılda tarım enflasyonu sadece yüzde 6, Türkiye'deki enflasyon ise yüzde 9. Bazı günlerde yüksek fiyat deniyor. Ya ürünün geçiş dönemi, ürün azlığından; ikincisi kış soğuk geçti, ondan etkilendi fiyatlar. O zaman burada bir sorun var. Komisyonla marketler falan olunca buradaki 1 liralık domates, İstanbul'da 5 lira olabiliyor ve üzerinde durulması gereken ana sorun bu. Ayrıca yıllık 50-55 milyon ton üretimimizin yüzde 20'si, 10 milyar liralık kısmı çöpe gidiyor. Dev bir rakam ve yarısını kurtarsak 5 milyar lira eder" diye konuştu.
RUSYA'YA ÜRÜN YIĞILMASI OLABİLİR
Rusya'nın AB'ye ambargo koyması, tarımsal ürünlerini Türkiye'den tedarik edeceği konusunda ise ATSO Başkanı, Rusya'ya yönelik üretim planlaması, ürün katma değerini geliştirecek lojistik ve ambalajlama yapılmazsa, Tarım Bakanlığı yönlendirici görevini yerine getirmezse yüklenme ve ürün fazlalığı olabileceği uyarısında bulundu.
İŞSİZ ESNAF SAYISI 1 MİLYONA ÇIKTI
Türkiye'de 250 bin olan işsiz esnaf sayısının 1 milyona yaklaştığını belirten Başkan Budak, bu durumun ana sebeplerinden biri olarak kanunu olmayan perakende sektörünü gösterdi. AVM'lerin çağın gerçeği olduğunu, karşı çıkmadıklarını, ancak tıpkı Avrupa'daki gibi bir planlamanın şart olduğunu aktaran Budak, 8 bin adet zincir marketin ciddi sorun oluşturduğunu söyledi.
Birçoğunda ruhsat sorunları olduğunu dile getiren Budak, bugün her apartmanın altında bir zincir market bulunduğunu, bunlarda ayakkabıdan buzdolabına kadar her şeyin satıldığını, 'bakkal amca' diye bir kavramın kalmadığı gibi zincir marketlerin birbirini vurmaya başladıklarını anlattı. Budak, "Özelikle küçük üretici üzerinde ağır baskı oluşturmanın zirvesine çıkmış durumdalar. Eğer bunlarla ilgili yönetmelikler hızla geçmeyecekse, çıkarılacak AVM kanununun çok fazla esprisi olmayacaktır" dedi.
RAYLI SİSTEM ÖNERİSİ
Budak, raylı sistem konusunda da Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in raylı sistemin havalimanı ve Expo alanı güzergahına uzatılacağı yönündeki çalışmalarını tebrik etti. Budak, bununla birlikte sadece Kızıltoprak'tan Expo'ya uzanacak bir hattın Antalya trafiğini rahatlatmayacağını belirterek, Kundu bölgesine yönelik sahil boyunca raylı sistemin aynı programın içinde planlanması gerektiği önerisinde bulundu.
ELEKTRİK KESİNTİLERİ CAN SIKIYOR
Elektrik şikayetlerinin artarak sürdüğüne işaret eden ATSO Başkanı Budak, geçen ay yaptıkları toplantıyı hatırlatarak, "Hatalarını kabul ettiler ve bazı şeylerde düzeltmelere gitmişler. Ancak ihale yapılırken altyapı için 100-110 milyon lira yatırım tutarı belirlenmiş. Antalya'da elektrik-enerji altyapısının düzenlenmesi için 100 milyon lira yetmez. Antalya'da elektrik kesintileri artık can sıkmaya başladı. Turizm kenti ve sahildeki bazı işyerlerinde dükkanın yarısında elektrik var, yarısında yok. Turizm kentinde yaşanmaması gereken olaylar" diye konuştu.
ERDAL TONTU UNUTULMADI
Geçen ay geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden turizmci işadamı Erdal Tontu, ATSO toplantısında unutulmadı. Tontu için ATSO Meclisi'nde saygı duruşunda bulunuldu, anma töreni düzenlendi. Meclis girişinde Tontu'nun fotoğrafı karanfillerle donatıldı, ayrıca ATSO meclis üyeleriyle çektirdiği fotoğraflar çoğaltılarak dağıtıldı.

FOTOĞRAFLI