ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, dünyada son bir ayda parasının değerini en fazla kaybeden ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Budak, dolardaki yükselmenin piyasaları alt üst ettiğini belirterek, "Çok dolarize bir ülkeyiz" dedi.
Çetin Osman Budak, ATSO'nun Ocak ayı olağan meclis toplantısında dövizdeki artış ve ülke ekonomisi hakkında değerlendirmede bulundu. Türkiye ekonomisinin gelişiminin yüzde 85'inin özel sektör aracılığıyla yapıldığını vurgulayan Budak, siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın yaşanması halinde özel sektörün etkilendiğini belirtti. Budak, bugünlerde ekonomik yönden olumsuz gelişmelerin yaşanmasının ana temelinin, siyasi söylemlerin sertleşmesi ve evrensel hukuk kurallarının dikkate alınmaması olduğunu savundu. 'EN BÜYÜK SORUN CARİ AÇIK'
Türkiye'nin en büyük sorununun cari açık olduğunu vurgulayan Budak, "Cari açıkla, daha doğrusu başkalarının tasarrufunu ülkeye getirip o tasarruflarla büyümeye eğilimli olmamızın sonucu dövizdeki kırılganlık. İnanılmaz noktadayız. Dünyada en çok parasının değerini kaybeden ülke son bir ayda maalesef Türkiye" diye konuştu.
Türkiye'de inşaat ve hizmet sektörüne yatırım yapıldığını, ancak sanayi ile üretim sektörüne yeterli yatırım yapılmadığını kaydeden Budak, sanayi alanına yatırım yapılmadan ülkenin cari açığını kapatma ihtimalinin de olmadığını söyledi. Budak, yeni bir sanayi strateji planının hazırlanması gerektiğini dile getirdi.
'EKONOMİMİZİ TEHDİT EDECEK NOKTADA'
Dolardaki artışın piyasaları alt üst ettiğini anlatan Budak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birincisi bizim her ay bulmamız gereken cari açığın finansı için 4- 5 milyar dolar paraya ihtiyacımız var. İkincisi kısa vadede 120 milyar dolar civarında bu yıl ödenecek özel sektör kesiminin borçları var. Her ay ortalama 8- 10 milyar bulmamız lazım. Çok dolarize bir ülkeyiz. Dövizle alakalı sıkıntılarımızın bizi sürekli zorlayacak, ekonomimizi tehdit edecek noktada olduğunu açıkça söylemek isterim."
'DÖVİZLE İŞİNİZ YOKSA BULAŞMAYIN'
Türkiye'de ekonomiyi yönetenlerin, orta vadeli planda yapılması gerekenleri toplumla paylaşması gerektiğini kaydeden Budak, özel sektör temsilcilerine şu çağrıda bulundu:
"Dövizle işiniz yoksa dövize bulaşmayın. Yatırım yapacaksanız yatırımdan kaçmayın, ülkenin 15 yıllık geleceğine bakmanız lazım. Doğru fizibilite yapıp, doğru karar alıp, yatırımlarınızı buna göre yapın. En azından biraz bekleyin, seçimleri geçelim. Gözlemleyin. Çünkü iç dinamiklerden kaynaklanan sıkıntının dışında, dış dinamiklerden kaynaklanan etki gelecekte daha fazla olacak. 2014 yılında 2013'ten daha iyi bir yıl beklemeyin, hesaplarınızı buna göre yapın. Dövizde hem yukarı hem aşağı hareket olabilir."
Antalya'nın gündeminde son aylarda siyasetin yer aldığını vurgulayan Budak, başkan adaylarından kentin sorunları ve çözümlerine yönelik taahhüt beklediklerini söyledi. Antalya'nın birinci meselesinin çevre olduğunu ve adayların bu konuda çalışma yapması gerektiğini dile getiren Budak, çevre ile ilgili işlerde son derece dikkatli olunması çağrısında bulundu.
'RANTSAL DEĞİL, KENTSBEL DÖNÜŞÜM'
Kentteki yapıların depreme dayanıklılığı ve sağlamlığı konusunda inceleme yapılması gerekliliğine dikkati çeken Budak, "Bu konuyla ilgili kentsel dönüşüm çalışması yapılmalı. Rantsal dönüşüm değil, kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılması, doğru emin adımlar atılması lazım" diye konuştu. Geçen yıl Antalya'ya gelen turist sayısının 12 milyonu aştığını belirten Budak, önümüzdeki yıl 13 milyon yabancı turistin gelmesini hedeflediklerini söyledi.
ANKET SONUCU KARAMSAR
Toplantıda ayrıca meclis üyelerine yönelik ekonomi ile ilgili 15 sorunun yer aldığı anket yapıldı. Anket sonucunu değerlendiren Budak, çıkan sonucun bugünlerde yaşanan ekonomik sıkıntının yansıması olduğunu ve ekonomik değerlendirmenin uzun vadede yapılması gerektiğini söyledi. Ankete katılanların TL bazında kredi kullandığını ve ciddi anlamda kredi borcu bulunduğunu aktaran Budak, yaşanan ekonomik durumu karamsar olarak değerlendirdi.
Dövizdeki artışın ekonomiye yansımaları hakkında görüşlerini belirten Budak unları söyledi:
"Cari açık veren bir ülkeyiz, enflasyon üzerinde çok ciddi etkisi olur. İşsizlik üzerinde de etki olur. Eğer böyle gider tedbir alınmazsa işsizlik oranı yüzde 13 civarında olabilir. 2014 yılı ortalaması doların 2.3- 2.4 seviyesinde gerçekleşecek. Ülkeye girecek sıcak parayı özendirecek karar alınırsa tekrar sıcak para girişi başlar. Döviz aşağı iner."