İSTANBUL, 11 Ağustos () - Asya’da hisseler bugün toparlanma gösterirken, Japon hisselerinin geçtiğimiz haftanın kapanışında gösterdiği sert düşüşün ardından bugün hızlıca toparlanması bu harekete yardımcı oldu.

Daniel Inman'ın The Wall Street Journal Türkiye'de (http://www.wsj.com.tr) yayımlanan haberinde, küresel hisse senedi piyasalarındaki gelişmeler aktarılıyor.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününü yüzde 3’lük sert bir düşüşle kapatan Japon Nikkei endeksi bu haftanın ilk işlem gününde ise yüzde 3’lük hızlı bir yükseliş kaydetti ve bölgedeki artışlara öncülük etti. Piyasadaki eğilimler geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak’a hava operasyonuna onay vermesinin ardından olumsuzlaşırken, bu durum doları yen karşısında kritik 102 seviyesinin altına itti.

Ortadoğu’daki gelişmelerle beraber Ukrayna’daki gerilimler de küresel hisse piyasalarındaki işlemler üzerinde ağırlığını gösterdi. Fakat piyasalardaki kötümser eğilim Cuma günü Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri tatbikatlara son verdiğini açıklamasının ardından Wall Street açılışıyla beraber iyileşti. Bugün itibariyle dolar yen karşısında tekrar 102 seviyesinin üzerine çıkarken, Asya işlemlerinde istikrarlı bir gidiş sergiledi ve en son 102.14 seviyelerinde görüldü.

Diğer bölgesel piyasalar da aynı zamanda Cuma günü yaşanan düşüşten kendilerini bir toparlama eğilimine  girdi. Avustralya S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0.6’lık artışlar yaşarken, Güney Kore yüzde 0.4 yükseldi ve Singapur Straits Times yüzde 0.5 prim yaptı.

Çin’de ise hisseler hafta sonu açıklanan enflasyon verilerinin Temmuz ayında yıllık yüzde 2.4 oranında sabit kaldığının görülmesiyle beraber yükseldi. Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1.37 artışla 24,667.34, Şanghay Bileşik Endeksi de yüzde 1.38 yükselişle 2,245.65 puana geldi.

Bölgesel bilanço mevsimi de yaklaşırken, Avustralya hisselerinden bazıları bu gelişmelere cevap vermeye başladı bile. Bendigo & Adelaide Bank gelirlerinin arttığını açıklamasının ardından yüzde 2.4 değer kazandı.

Elektrik perakendecisi JB Hi-Fi Ltd. satışlarının geçtiğimiz ay yüzde 5.5 düştüğünü duyurmasının ardından yüzde 7.2 geriledi.

Hong Kong’da Orient Overseas (International) LTD. yılın ilk yarısında daha fazla sevkiyat gerçekleştirerek daha karlı hale geldiğini duyurmasının ardından yüzde 5.6 sıçrama gerçekleştirdi.