BURSA'da mayıs ayından itibaren başlayan aşırı yağış, dolu ve donun tarımsal alanlara verdiği zarar Kestel İlçesi’nde düzenlenen toplantıda değerlendirildi. İklimsel değişikliğin üreticiyi ağır yaraladığını söyleyen Gemlik Ziraat Oda Başkanı Ali Çelik, "Armut ve şeftalinin sağlam olanları ayıklanmazsa kayıp yüzde 90'a çıkacak. Buğday ve arpa da yüzde 40, armut ve şeftalide yüzde 50, kiraz, vişne ve çilekte yüzde 70, zeytinde yüzde75, kavun, karpuz, ayçiçeği ve domateste ekim ve hastalıklar nedeniyle yüzde 40'ın üzerinde kayıp yaşandı" dedi.
Bursa'daki aşırı yağış ve doludan meydana gelen afet zararları değerlendirme toplantısı, Kestel Sosyal tesislerinde yapıldı. Toplantıya Bursa AK Parti Milletvekili Bedrettin Yıldırım, CHP Milletvekili İlhan Demiröz, MHP Milletvekili Necati Özensoy, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, ilçe müdürleri ve ziraat odalarının temsilcileri katıldı.
Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu adına bahar ayları ile birlikte yaşanan aşırı yağış, don, dolu ve ısı farklılıklarının yarattığı sorunları rapor halinde sunan Gemlik Ziraat Oda başkanı Ali Çelik, kış aylarında yağış olmamasına rağmen Mayıs ayından itibaren başlayan yağışların zirai mahsulleri büyük zarara uğrattığını söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu, Bursa Tarım İl Müdürlüğü ve Bursa Ziraat Odaları'nın hazırladığı verilere göre yağışlardan 171 bin hektar tarla arazisi, 42 bin hektar sebzelik, 30 bin hektar meyvelik, 38 bin 235 hektar zeytinliğin zarara uğradığını ifade eden Çelik, şöyle dedi:
"Tarla bitkilerinde buğday ve arpa ekiminde yağışlar olması ile çimlenen köklerde boğaz ve pas hastalığı, Mayıs ayındaki yağışlarda yatmalar meydana geldi. Yüzde 40 ürün kaybına sebep oldu. Domates, kavun, karpuz ve sebze ekimleri yağış dolayısıyla yapılamadı. Yapılanlarda kök ve mantar hastalığının başında gelen mildiyö hastalığı meydana geldi ve tarlalar sürüldü. Haziran ayı başında yeniden sürülen tarlalara silajlı mısır ekilmiş, bezelye ve fasulye gibi sebzeler dolu nedeniyle tamamen yok oldu. Meyvelerde ilkbahar erken donları, aşırı yağışlar ve dolu nedeniyle, armut, kiraz, şeftali, elma, çilek ve vişne de bölgemiz itibariyle yüzde 40 ile yüzde 75’lerde zarar gördü. TARSİM üreticilerimize çözüm olmadı."
"BUĞDAY VE ARPADA YÜZDE 40 ZARAR"
Armut ve şeftalinin sağlam olanlarının ayıklanması gerektiğini fakat tarım sigortası TARSİM’in buna yanaşmadığını kaydeden Çelik, bu yapılmadığı halde kayıp oranının yüzde 90’a çıkacağını söyledi. Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, şöyle dedi:
"Armutta kırılan dallarda ateş yanığı hastalığı meydana geldi. Bunla da mücadele edilmezse ağaçları kuruyarak kaybetme tehlikesi var. Zeytinde aşırı yağış ve buna bağlı çamur olması nedeniyle çiçekte döllenme olmadı. Etkin zirai mücadele yapılamadı. Bölgede, buğday ve arpa da yüzde 40, armut ve şeftalide yüzde 50, kiraz, vişne ve çilekte yüzde 70, zeytinde yüzde75, kavun, karpuz, ayçiçeği ve domateste ekim ve hastalıklar nedeniyle yüzde 40’ın üzerinde kayıp yaşandı."
"BİZ ÜRETMEZSEK TÜRKİYE AÇ KALIR"
Üreticinin, maddi ve üretim açısından zarar gördüğünü ve zor durumda kaldığını dile getiren Çelik, yetkililerden yardım istedi. Çelik, Ziraat Bankası ve tarım Kredi kooperatiflerine borçların 5 yıldan az olmamak kaydıyla ve faizleri silinerek ertelenmesini isterken, şöyle devam etti:
"Hükümetimizin bölgemizi afet bölgesi ilan etmesi bu konuda kanun çıkarması uzun zaman alacağından Bakanlar Kurulu kararı alıp mağduriyetlerimizin ortadan kaldırılması gerekli. Destek sağlanmazsa üretici üretimden düşecek. Üretici zarar ettiğinde ülke ekonomisi zarar görecek. Ziraatla zor geçinen sektörümüze el uzatılmalı. Çünkü biz üretemezsek Türkiye aç kalır."
Tarım Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, yağışların devam etmesi nedeniyle zararında arttığını belirterek, TARSİM’in ürün çalışması ile zararları belirlediğini söyledi.
"ÇİFTÇİ ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKACAK DURUMA GELDİ"
CHP Bursa milletvekili İlhan Demiröz ise, 'Çiftçinin destek verilmezse ekim yapılamaz hale geliriz' dediğini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Sorunların çözümü için öncelikle bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi, TARSİM sorunun çözülmesi, TÜRBA yasasında 142 madde borçların af edilmesi var çiftçilerimizi de bu kapsama alıp af getirilmesi, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarının faizlerinin silinmesi ile afet zararı sarılır. Torba yasasındaki afta çiftçilerimiz için bir madde yok. Çiftçilerimiz çiftçiliği bırakacak duruma geldi. Biz üzüm yemek istiyoruz, çiftçilerimiz can çekişiyor sıkıntıda."
"ÇİFTÇİ FELAKET GELMEDEN TEDBİR ALMIYOR"
AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım da, Türkiye'de tarıma 12 milyar lira destek verildiğini belirterek, Türkiye'de tek tip çiftçilik bulunduğunu ifade ederken, şöyle dedi:
"Bu sıkıntı yaratıyor. Artık değiştirmeliyiz. 2014 afet yılı oldu. Ülkemizde kışın 'Barajlar boş ne olacak' derken şimdi barajlar doldu çiftçiyi vurdu. TARSİM’in alanı genişletilmesi gerekir. Biz geç kurduk ama mazeret olmaz bir an önce düzenlemeliyiz. TARSİM, yavaş davranıyor. Sigorta yaptırmak önemli, file sistemi kurulmalı, İspanya da bu şekilde modern tarım yapılıyor. Ayrıca Türkiye de dolu bertaraf etme sitemini Türk mucitin icat ettiğini duydum. Patlatma ile dolu yağışa dönüştürülüyor. Bunu bir an önce kullanmalıyız. Çiftçilerimizin borçları Nisan ve Mayıs'ta ertelendi, borçların faizlerinin silinmesi gibi tedbirleri hükümetimiz alıyor. Kara tablo çizmemiz gerekmiyor. Çiftçilerimiz duyarlı değil. Felaket gelmeden tedbir almıyorlar. Türkiye de 3,5 milyon çiftçi var. Çiftçiye destek ülkeye verilen destektir. Bu ürünleri yoksa bulamayız."
MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, zararların doğru tespit edilmesi ve TARSİM'in alanının genişletilmesi çalışmalarının gerektiğini kaydetti. Üreticinin zor duruma düşeceğini vurgulayan Özensoy, üretim olmazsa Türkiye'nin aç kalacağını kaydetti.

FOTOĞRAFLI