(Gelişmeler ve görüş eklendi.)
Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 8 Ağustos () - Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's'in Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararını açıklaması öncesi, küresel gerginliklerin de artmasıyla dolar Mart ayından bu yana ilk kez 2.18 lirayı aşarak 2.1872 liraya kadar çıktı.
 
Rusya ve Ukrayna arasında artan gerilimin de artmasıyla küresel piyasalarda gelen satışların da etkisiyle gelişmekte olan piyasalardan çıkışın da artması doların yükselişini destekledi. ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'ta hava saldırılarına izin vermesinin ardından dolar daha da yükseldi.

Dolar, dün akşam saatlerindeki 2.1590 lira düzeyinden bu sabah yüzde 1.3 artışla 2.1872 liraya kadar yükseldikten sonra 2.1800 - 2.1810 lira düzeyinde hareket etmeye başladı.

Dolardaki yükselişe paralel olarak, euro da sabah satlerinde ilk olarak 2.9160 lira sınırını aştı. Euro ardından 2.90 seviyelerine geri döndükten sonra yeniden yükselerek, 2.92 seviyesine geldi.

Jeopolitik risklerin artması, altın fiyatlarındaki tırmanışa da hız kazandırdı. Altının onsu, Obama'nın Irak'ta hedefli hava saldırılarına onay vermesinin ardından 1,320 dolara dayanarak 3 haftanın zirvesini gördü. Böylece altıın gramı 92.51 liraya, çeyrek altın 148 liraya, cumhuriyet altını ise 606 liraya yükseldi.

Gösterge faiz de düne göre yüzde 4'e yakın artışla yüzde 9.70 düzeyine kadar yükseldi. Güne satışlarla başlayan Borsa İstanbul'da endeks yüzde 1.30 kayıpla 77,812 düzeyine kadar indi.

"BU TEDİRGİNLİK PİYASALARDA GÜN BOYU SÜRECEK"
'ya değerlendirmelerde bulunan Şeker Yatırım Başekonomist Gülay Girgin, Moody's'in not beklentisinin piyasalar üzerinde etkili olacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Dış piyasalarda gelişmekte olan ülkeklerin para birimlerinde değer kaybı var. Bu soru işaretleri nedeniyle piyasalar üzerinde baskı var. Dolar Moddy's beklentisi nedeniyle biraz daha yukarı yönlü hareket edebilir. Not açıklaması piyasalar kapandıktan sonra gelebilir ve akşam ne olacağı belli değil. Piyasalarda genelde Moody's'in herhangi bir değişiklik yapmayacağı yönünde bir beklenti var. Hükümet yetkililerinden de ümit verici açıklamalar gelmedi. O nedenle piyaslarda belirsizlik sürüyor. Bu tedirginlik piyasalarda gün boyu sürecektir."