(Açıklamanın ayrıntıları ekleniyor.)

İSTANBUL, 3 Eylül () - Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch, hızla artan dış borçlanmaları Türk bankalarını kırılganlaştırdığı uyarısı yaptı.

Fitch'in internet sitesinde bugün yayımlanan açıklamasında, "Türk bankalarının dış yükümlülüklerinde hızlı artış bankaları strese karşı kırılgan hale getiriyor" denildi.

Türkiye'nin önde gelen bankaların kredi notlarının kırılmasına da bu gelişmelerin neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'nin dış borcundaki artışın da hızla artan banka borçlanmalarından kaynaklandığı da vurgulandı.

DIŞ BORÇLARDAKİ ARTIŞ BANKALAR KAYNAKLI

Türkiye'de banka borçlanmalarının 2008 yılından bu yana neredeyse üçe katlandığına dikkat çekilen Fitch açıklamasında, "Banka borçları bu yılın birinci çeyreği sonunda 164 milyar dolara tırmanarak, ülkenin toplam dış borçlarındaki payı 2008'deki yüzde 20'den yüzde 38'e yükseldi" denildi.

Buradan hareketle, Türkiye'nin dış borçlarındaki artışın büyük ölçüde banka borçlarındaki artışlardan kaynaklandığına da işaret edilen Fitch açıklamasında, "Bu dönem içinde Türkiye'nin toplam dış borçlarındaki artışın yüzde 71'i banka borçlarındaki artışlardan kaynaklandı" uyarısı yapıldı.

REFİNANSMAN RİSKLERİ YÜKSELİYOR

Fitch açıklamasında aynı dönemde bankaların kısa vadeli döviz bazlı dış borçların dört kat arttığı, bankaların uzun vadeli döviz borcunun da iki katına çıktığına dikkat çekilerek, bankaların dış borcunda önemli oranda yer alan kısa vadeli bileşenlerin "refinansman risklerini" artırdığına dikkat çekildi. 

Fitch ayrıca, bankaların lira yükümlülükleri karşılığında döviz olarak tuttukları rezervlerin azalmasının yanında, likit yabancı varlıklar ile devlet tahvillerinden oluşan portföyün yaklaşık 71 milyar dolar tutarında döviz kaynağı sağladığına işaret etti ve ekledi:

"Bankaların diğer varlıkları ile döviz bazlı araçlar ek döviz kaynağı oluşturabilir. Bu da, bizim en kötü senaryo için sektörün bir yıllık dış borç servisi gereksinimi olan 80-85 milyar dolar tahminimize göre, daha makul bir kaynağı temsil ediyor."

Türkiye'nin dış likiditesinde ciddi sıkılaşma olması durumunda bankaların kredi profillerinin de zayıflayabileceğini belirtildiği raporda, "Bu durumda tüm bankalarda sermaye yeterlilik oranı düşebilir, varlık kalitesi bozulabilir ve kâr marjları daralabilir. Bunlar da bankaların notları üzerinde baskı yaratabilir" ifadeleri yer aldı.