(Ülkenin temerrüt takas primlerindeki gelişmeler eklendi.)

İSTANBUL, 31 Temmuz () - Güney Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisi Arjantin, uluslararası fonlardan oluşan alacaklıları ile anlaşamayınca, vadesi dolan borçlarının ödemesini yapmadı ve temerrüte düştü. Gelişmeler üzerine, ülkenin kısa vadeli temerrüt takas primleri yükselirken, uzun vadeli takas primleri düştü.

Arjantin, hedge fonların yöneticileriyle devlet tahvillerinin kupon ödemesine ilişkin borç yapılandırma görüşmelerinde dün gece yarısına kadar anlaşma sağlayamayınca, 13 yıl içinde ikinci kez temerrüde düşmüş oldu.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre Arjantin, alacaklıları ile, 1.33 milyar dolar tutarındaki borç ve faizinin ödenmesi yolunda bir ABD mahkemesinin verdiği kararın ertelenmesi için görüşmeler yürütüyordu.   

Piyasa analistlerine göre, bu dönemden sonra Arjantin devleti ve ülkedeki şirketlerin uluslararası borçlanma maliyetleri yükselecek ve enflasyon oranı da artacak.

Arjantin, 2002 yılındaki temerrüdün ardından, 100 milyar dolar dolayında olduğu tahmin edilen dış borçlarını iki kez yapılandırmıştı.

Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof,  borç yeniden yapılandırmasını kabul etmeyen kreditörleri suçlayarak "akbabalar" demişti.

UZUN VADELİ TEMERRÜT PRİMLERİ DÜŞTÜ

Bu gelişmeler üzerine, Arjantin'in borçlarında temerrüde düşmesinin ardından beş yıl vadeli borcunu temerrüte karşı sigortalamanın maliyeti düşerken, bir yıllık kredi iflas takas primi yükseldi.    

Buna göre, Arjantin'in beş yıllık kredi iflas takas (CDS) primi 400 baz puanın üzerinde düşüşle 1,444  baz puana geriledi. Buna karşılık, bir yıllık kısa vadeli kredi takas primleri ise 21 baz puan yükselerek 4,708 baz puana çıktı.

Uzun vadeli takas primlerdeki gelişmeler, Arjantin ile anlaşmaya yanaşmayan alacaklılarının uzun vadede uzlaşmak zorunda kalacağına olan inancın yaygın olduğunu gösteriyor.

Buna karşılık, bir yıllık CDS'lerin yükselmesi, kısa vadedeki geri ödeme dönemlerinde yeni temerrüt olasılığının yüksek olduğuna işaret kabul ediliyor.