TÜRKİYE genelinde Antep fıstığının kilogramının 100 liraya kadar çıkması tatlıcıları alternatiflere yöneltti. Türkiye genelinde Antep fıstığına boykot uygulayacaklarını ve bunun yerine yer fıstığı ile ceviz kullanacaklarını açıklayan Bursa Pastacılar, Tatlıcılar Süt ve Süt Ürünleri Şekerciler Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Necip Daş, ilgili bakanlıklarla da görüşüp ürün ithalatının açılmasını ve gereken önlemlerin alınmasını isteyeceklerini dile getirdi.
Bursa Pastacılar, Tatlıcılar Süt ve Süt Ürünleri Şekerciler Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Necip Daş, son günlerde artan hammaddeleri fiyatları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Fiyat artışlarından dolayı esnafın zor günler geçirdiğini ifade eden Daş, fıstık, ceviz, tereyağı ve un fiyatlarının arttığına işaret etti. Özellikle son iki ayda Antep Fıstığı'nın astronomik oranda yükseldiğini ve fiyatının 100 liraya kadar çıktığına dikkat çeken Daş, şöyle dedi:
"Önümüzdeki günlerde federasyon aracılığıyla Türkiye'deki oda başkanlarını toplayıp bunun önüne geçilmesini ve hükümetin çözüm üretmesini rica edeceğiz. Gümrüklerin açılmasını isteyeceğiz. Gümrükler kapalı olduğu için fıstık ithal edilemiyor. Yoksa konu buraya gelmeyecekti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile de bunları görüşeceğiz."
Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin tatlıcı bulunduğunu ifade eden Daş, maliyetlerin bundan 2 ay öncesine kadar 60- 65 lira olduğunu belirtirken, şöyle konuştu:
"Şu an 100 liraya kadar çıktı. Daha da çıkmasını bekliyoruz. 2012 yılından bile kalan fıstık var ancak karaborsacılar bunları depolamış durumda. Bu işin karaborsacıları fıstıktan trilyonlar elde ediyor. Bu konuyu Ankara'ya taşıyacağız. İstedikleri gibi fiyatlarla oynuyorlar. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı bunun önüne geçmeli. Türkiye genelinde yayacağımız boykot uygulaması ile fıstık kullanmayacağız. Bunun yerine ceviz, yer fıstığı kullanacağız. Vatandaşa Antep fıstıklı baklava yememesini önereceğiz."
Türkiye'nin fıstığı Afganistan, İran, Suriye, Ukrayna'dan ithal ettiğini söyleyen Daş, bu ülkelerdeki iç karışıklıkların da ithalata olumsuz etkisinin olabileceğini sözlerine ekledi.

ST(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)