Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA İhracatçılar Birliği (AİB), bölgede madencilik sektörünün geliştirilmesi amacıyla başlatılan 3 yıllık projenin sonunda 500 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.
AİB, 'Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi' tebliği kapsamında Ekonomi Bakanlığı'nın da desteğiyle 'Batı Akdeniz Madencilik Sektörünün Geliştirilmesi' adlı proje başlattı. Bölge ihracatının temel taşlarından madencilik sektörü için bu projeyi dev bir adım olarak nitelendiren AİB Başkanı Mustafa Satıcı, 3 yıl sürecek proje kapsamında ilk olarak sektörün ve proje katılımcısı firmaların röntgenini çekecek bir ihtiyaç analizi yapılacağını söyledi.
DIŞARIYA TİCARİ HEYETLER GÖNDERİLECEK
Analiz sonucuna göre bölgedeki madencilik sektörünün gelişimini destekleyecek eğitimler düzenleneceğini belirten Satıcı, "Projenin ilk fazı olarak adlandırdığımız söz konusu teorik kısım tamamlandıktan sonra, sektörü geleceğe taşıyacak olan yurtdışı pazar araştırmalarımız başlayacak. Hedefimiz 3 yıllık sürede 10 ülkeye, dünyaca önem arz eden fuarlarla eşzamanlı sektörel ticaret heyetleri göndermek" dedi.
Aynı şekilde dış ülkelerden küresel ölçekte ithalat yapan firmaların bölgeye getirilip, burada proje firmalarıyla aynı masaya oturtmayı amaçladıklarını dile getiren AİB Başkanı, tüm bu süreçlerin profesyonel danışmanlık hizmetleri kapsamında yürütüleceğini kaydetti.
36 AYDA TAMAMLANACAK
Mustafa Satıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"36 ay gibi uzunca bir sürede tamamlamayı planladığımız projemizdeki tüm faaliyetler, Birliğimiz tarafından organize edilecek ve Ekonomi Bakanlığı'nca yüzde 75 oranında desteklenecek. Batı Akdeniz ihracatının geliştirilmesi için büyük önem taşıyan projemiz sayesinde halihazırda çeyrek milyar dolar ihracat hacmine sahip olan bölgemiz madencilik sektörü ihracatının, 3 yılın sonunda yarım milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz."
Bölgeden ağırlıklı olarak mermer ve krom ihracatı yapılıyor.

MÇ(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)