KURU fasulye, pirinç, patates, tereyağı fiyatındaki artış sonrası sıkıntılı günler yaşayan Antalya'daki lokantacılar, yemek fiyatlarına yüzde 8 zam yapacak.

Antalya Lokantacılar, Aşçılar, Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Yasin Tekdemir, rekolte düşüklüğü nedeniyle son 3 ayda kuru fasulye, pirinç, tereyağı, patates fiyatındaki artışın lokantacı esnafını zor durumda bıraktığını söyledi. Mevsimsel olarak sebze fiyatlarının da artığına dikkati çeken Tekdemir, kuru fasulyenin 4.50 liradan 9 liraya, patatesin 1 liradan 3 liraya, pirincin 2.50 liradan 4 liraya, tereyağının da 12 liradan 23 liraya yükseldiğini anlattı.

YEMEK FİYATLARINA ZAM KAPIDA

Tekdemir, Antalya'daki lokantalarda, 'yoksulun aşı' olarak bilinen kuru fasulye ve sebzeli et yemeği, tavuklu yemeğin pilav ile porsiyonunun 10 lira, et yemeği porsiyonun ise 12 lira olduğunu aktardı. Bakliyat fiyatlarındaki artış nedeniyle yemek maliyetlerinin de arttığını vurgulayan Tekdemir, "Son üç ayda bakliyat fiyatındaki artış nedeniyle esnaf zor durumda. Para kazanamıyor. Bakliyattaki fiyat değişimiyle ilgili maliyet tespiti yapacağız. Önümüzdeki haftaki yönetim kurulu toplantısında yeni fiyat tespiti yapacağız. Enflasyon oranlarına göre yemek fiyatlarında yüzde 8 artış yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

ESNAF ZOR DURUMDA

Sebze ve bakliyat fiyatındaki artış sonucu işyeri sahiplerinin maliyet yüksekliği nedeniyle zor durumda olduğuna değinen Tekdemir, yemek fiyatında değişiklik yapıldıktan sonra ise vatandaş tepkisi nedeniyle esnafın sıkıntı yaşayacağını dile getirdi.

Esnafın keyfi uygulamalarla ya da dönemsel artış sonrası zam yapmadığını ve yılda bir defa fiyat artışı uygulayabildiğini anlatan Tekdemir, hükümetin bakliyat fiyatlarındaki artış sebeplerini analiz ederek önlem alması gerektiğini ifade etti. (FOTOĞRAFLI)