DÜNYADA en çok turist ağırlayan dördüncü kent olan Antalya, yılbaşından düne kadarlık sürede 2 havalimanı ve 5 liman üzerinden gelen 11 milyon 211 bin 522 turistle, 11 milyon barajını aştı.
Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin neredeyse yarısının misafir edildiği Antalya, 8 Kasım Cuma günü bu yıl ağırladığı turist sayısında 11 milyon rakamının üzerine çıktı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, 1 Ocak- 8 Kasım tarihleri arasında Antalya ve Gazipaşa havalimanları üzerinden gelen turist sayısı yüzde 8'lik artışla 11 milyon olarak gerçekleşti. Alanya, Kaş, Antalya, Finike ve Kemer'de bulunan kruvaziyere uygun 5 deniz limanı vasıtasıyla da bu yılın ilk 10 aylık döneminde 211 bin 522 turist Antalya'ya giriş yaptı.
HEDEFLER TUTTU
Bu yıl hedeflediği tek haneli büyüme rakamlarını tutturmayı başaran sektör, yıl boyunca başta Suriye krizi olmak üzere birçok ciddi sorunla uğraştı. Özellikle Avrupa'daki ekonomik kriz Antalya'nın en büyük rakipleri olan İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerde oda fiyatlarının düşmesine yol açmıştı. Avrupa ülkelerinde, Türkiye yerine ekonomik krizden etkilenen bu ülkelere destek amacıyla tatilcilere özel programlarla yönlendirmeler gerçekleşmişti.
'12 MİLYONU ZORLARIZ'
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği Başkanı Sururi Çorabatır, "Türkiye içinde Antalya'yı diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda, yüzde 8'lik büyüme, ne kadar önemli destinasyon olduğumuzun göstergesidir. Rehavete kapılmamak lazım. Yeni destinasyonlar bu pastadan pay almak isteyecek. Başta Antalya olmak üzere çalışmalarımızı aynı kalite düzeyinde devam ettirmek gerekir" dedi. Golf, kongre, spor gibi alternatif turizm olanaklarının da geliştirildiğine dikkati çeken Çorabatır, "Yılsonu itibariyle 12 milyona ulaşamasak da 12 milyonu zorlarız" açıklamasında bulundu.
BEKLENTİLER GERÇEKLEŞİYOR
Sektördeki rakamların beklentiler doğrultusunda gittiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık da sezon başında Antalya için yüzde 5-8 aralığında, Türkiye için iki haneli büyüme beklendiğini, Ekim sonu itibariyle Antalya'nın yüzde 7, Türkiye'nin de iki haneli büyüme rakamıyla beklentilerdeki gibi büyümelerin gerçekleştiğini söyledi. Antalya'nın sezon sonundaki büyüme rakamının yüzde 8'i bulabileceğini anlatan Osman Ayık, "Bence çok iyi bir rakam. 2013 yılı beklentiler doğrultusunda giden iyi bir yıl olacaktır" dedi.