TÜRKİYE'nin en kapsamlı gıda fuarı; ANFAŞ Food Product ve içecek konusunda tek fuar olma özelliğine sahip 'ANFAŞ BEVEX' başladı.
ANFAŞ Fuarcılık'a ait 21'inci Uluslararası Food Product Gıda İhtisas Fuarı ve eş zamanlı düzenlenen Türkiye'nin içecek konusundaki tek fuarı olma özelliğine sahip BEVEX fuarları, Antalya Expo Center'da açıldı. Önümüzdeki Cumartesi akşamı sona erecek fuarların açılış töreni, Vali Sebahattin Öztürk Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Antalya'nın gıda alanında, özellikle tarım üretimi açısından Türkiye'nin önde gelen illerinden olduğuna dikkat çeken Vali Öztürk, gıda güvenliğinin önemine değindi. Öztürk, turizm sektörünün 50 küsür sektörü ilgilendirdiğinin bu fuarda çok net şekilde görüldüğünü de söyledi.
Türkiye'nin turizm potansiyeli ve Osmanlı'dan günümüze gelen gıda zenginliğinin çok iyi olduğunu belirten Mustafa Akaydın ise bitkisel üretimde bahsedilen ihracatta ne kadarının ithalata dayalı olduğunun sorgulanması gerektiğine dikkat çekti. Akaydın, bitkisel üretimde Türkiye'nin en önde gelen kenti olan Antalya'da üreticilerin para kazanamadıklarını, ciddi ekonomik sıkıtılar yaşadığından söz etti.
YURT DIŞINDAN YOĞUN KATILIM
Yaklaşık 400 katılımcı firmanın stant açtığı fuarda 38 ülkeden 45 bin ziyaretçi beklediklerini belirten Antalya Fuarcılık AŞ (ANFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, Japonya, Malezya, Cezayir, Moldova, Arnavutluk, Kosova, Suudi Arabistan, Hırvatistan, Irak, İran, Pakistan, Rusya, Kuveyt, Mısır, Tunus, Hollanda, Hindistan, İtalya, Almanya, Azerbaycan, Fas, Dubai başta olmak üzere yiyecek içecek profesyonellerinin ANFAŞ Food Product Fuarı'na ilgisinin yoğun olduğunu söyledi.
ALIM HEYETİ PROGRAMI
Fuarda, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Antalya İhracatçı Birliği tarafından ihracatın artırılması, ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi, ihraç ürünlerine yeni pazarlar bulunması ve pazar paylarının korunması amacıyla 'Alım Heyeti Programı' düzenleniyor. Moldova, Kosova ve Libya'dan gelen 19 yabancı firma yetkilisi, fuara katılan firmalarla ikili iş görüşmeleri yaptı. Görüşmelerde Kosova firmalarıyla süt ve süt ürünleri, tavuk ve dondurulmuş ürünler, Moldova firmalarıyla paketleme malzemeleri, kurutulmuş gıda, konsantre içecekler ve Libya firmalarıyla süt ve yoğurt üretimi için gıda malzemeleriyle ilgili görüşme yapıldı. Alım heyeti programıyla gelen heyetler fuar boyunca temaslarda bulunacak.
Toplam 147 süpermarket zinciri ve 2 bin 695 yerel marketin yetkilileri tarafından ziyaret edilmesi beklenen fuarda Ankara, Konya, Karadeniz, Ege, İstanbul Perakendeciler Federasyonu ve süpermarket yöneticilerinden oluşan heyetler de bulunuyor. Fuar kapsamında Osmanlı Mutfağı Kültür ve Tadım Günleri, Profesyonel Tadım Günleri etkinlikleri de büyük ilgi görüyor.