Altın, düşen petrol ve hisse senedi fiyatlarının, Ekim ayından bu yana günlük bazda en uzun yükseliş döneminin gerçekleştirilmesine neden olmasının ardından, yatırımcıların bugün açıklanacak olan Fed'in son para politikası toplantısının tutanaklarını beklemeleri ile birlikte, üç haftanın en yüksek seviyesinin altında tutundu.
ULUSLARARASI PİYASALDA ALTIN HAREKETLİ

Spot altın yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,214.17 dolara kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 12:56'da 1,214.92 dolara geldi. Metal dün, petrol fiyatlarındaki güçlü düşüş ve Yunanistan'ın eurodan çıkabileceğine ilişkin endişelere bağlı olarak, yükselişini üçüncü güne taşıyarak 1,223.19 dolara çıktı ve 16 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ANLIK ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Dolar Spot Endeksi, Fed'in 2006'dan bu yana gerçekleştireceği ilk faiz artırımının zamanlamasına ilişkin "sabırlı" olunacağını kaydettiği 16-17 Aralık toplantısının bugün açıklanacak olan tutanakları öncesi, rekor kapanışa doğru yükseldi. Euro ile fiyatlanan altın, bugün Avrupa Merkez Bankası'nı (AMB) ülke tahvilleri alımına başlamaya yöneltebilecek Euro Bölgesi enflasyon verisi öncesi, eylül 2013'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Küresel hisse senetleri bu yıl, petrol fiyatlarının 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin de yardımı ile yüzde 3.2 kaybetti.

UZMANLARA GÖRE ALTIN RİSKSİZ

Shenzhen, Çin'de, Çin'in borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan Citics Futures Co.'nun analistlerinden Zou Lihu, "Altın riskten kaçınma eğiliminden faydalanmaya devam ediyor," dedi ve "Altın, dolardaki güçlü seyre karşın yukarı yönde hareket etti ve alım ilgisi oldukça iyi, ancak Fed tutanakları ralliye engel teşkil edebilir" şeklinde görüş bildirdi.

SPDR DÜŞTÜ

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dün ons başına 1,223.30 dolar ile 16 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, yüzde 0.4 gerileyerek 1,214.90 dolara geldi. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, 5 Ocak'ta son iki haftada ilk kez yükseldikten sonra, dün Eylül 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi.