(Görüş eklendi.)

Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 6 Ağustos () - Türkiye'nin altın ithalatı Temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 96 azalarak 1.45 tona geriledi.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre, altın ithalatı ilk yedi ayda yüzde 77 düşüşle, geçen yılın aynı dönemindeki 216.9 tondan, bu yıl 50.95 ton düzeyine geriledi.

Altın ithalatı Ocak ayında 6 ton, Şubat ayında 1.27 ton, Mart ayında 2.03 ton, Nisan ayında 4.16 ton, Mayıs ayında 11.76 ton ve Haziran ayında 24.28 ton olmuştu.

Türkiye'ye sattığı petrol ve doğalgaz ödemelerini altına çeviren İran'ın talebi nedeniyle Türkiye'nin altın ithalatı 2013 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 150 artışla 302.3 tona çıkarak rekor düzeye yükselmişti.

"DUBAİ'DEN GELEN TALEP DÜŞTÜ"
'ya konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Troy Kıymetli Madenler Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Taşdelen, altın ithalatınındaki büyük düşüşün Ortadoğu'da gerginlik ve İran'a ambargonun kaldırılması olduğuna işaret etti ve ekledi:

"Geçen sene İran meseleleri Eylül'de ortadan kalktı. Ortadoğu'da İsrail'in saldırıları, Suriye ve Irak'ta ki gerginlikler Ortadoğu'nun talebi düşürdü. Ramazan ayının girmesiyle Dubai'den gelen talep de düştü. Altın fiyatları Türkiye'de dünya fiyatlarının altına geriledi. Bu nedenle ithalat cazibesini kaybetti. Bütün bunlardan dolayı böyle bir uçurum oluştu."

"SIKINTILAR BİR TANE DEĞİL"
Açıklanan verilerin normal olmadığına dikkat çeken Taşdelen, "Bu marjlarla ilgili bir sıkıntı var. Kar marjı olmadığı için ithal etmek cazip gelmiyor kimseye. İthalat yapılırsa, kar etmeden zarar edecekler" dedi ve şöyle devam etti:

"Normalde altın fiyatlar biraz daha geri gelmeli, onsu 1,250 dolar civarında olmalı. Jeopolitik riskler ortadan kalkınca zaten altın fiyatlarında gevşeme oluyor. Özellikle bugün ABD'den gelen datalarla altın fiyatları düşer diye düşündük. Ancak Polonya'nın açıklamaları ve Rusya'nın işgal havasında olduğu söylemleri altın fiyatlarını yukarıda tutuyor. Jeopolitk risklerin olması altının onsunun 1,300 dolar dolayında tutunmasını sağlıyor. TL'nin dolar karşısında değer yitirmesi, altının yükselmesine neden oluyor. Doların değerli olmasında dolayı altın fiyatları yüksek. Sarraf ürünlerine taksit düzenlemesinden dolayı insanlar yönelmiyorlar. Ortadoğu'dan gelen talepte, bölgede artan tansiyondan dolayı düştü. Bu da etkili oldu ama iç talepte de sıkıntı var ve bu sıkıntılar bir tane değil. Doların değerli olmasında dolayı yüksek olan altın fiyatları darphane ürünlerini etkiliyor. Yatırımcılar altının düşmesini bekliyor."