MERSİN'in Silifke İlçesi'nde dönemin Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen'in girişimiyle Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) tarafından 2008 yılında 2 dönümlük arazide deneme amaçlı üretimine başlanan ve kamuoyunda 'Altın çilek' olarak da bilinen yer kirazı hasadına başlandı.
İlk yıllarda maliyetinin düşük, fiyatının yüksek olması nedeniyle çiftçiler tarafından alternatif ürün olarak rağbet gören yer kirazının üretimi, pazarlama sıkıntısından dolayı durdu. Önceki yıllarda 70 dönüm araziye kadar çıkan üretim, bu yıl sadece tek bir çiftçi tarafından 1 dönüm alanda ekildi. Atayurt Beldesi'ndeki 1 dönümlük serada yer kirazı üretimi yapan çiftçi Resul Saygılı, ihracat yolunun açılması halinde bölge çiftçisinin yeniden ürünü yetiştirmek istediğini kaydederek, şöyle dedi:
"Yer kirazı Türkiye'de ilk defa Silifke'de üretimine başlandı. Deneme amaçlı çalışmalarda yöreye uyum sağlamasının ardından birçok çiftçi tarafından üretilmişti. Ancak pazar sıkıntısı nedeniyle üretim durdu. Yer kirazı maliyetinin düşük olması nedeniyle çiftçiler tarafından üretilmek isteniyor. Devlet bize ihracat sözü vermişti. Ancak bu gerçekleşmeyince ürün üreticinin elinde kaldı. Şimdi devlet bize ihracat sözü verirse bölge üreticileri yeniden yer kirazı üretimini yaygınlaştırmak istiyor."
KİLOSU 20 TL
Yer kirazı hasadına başladığını ifade eden Saygılı, kilosunu 20 TL'den sattığı ürünün Silifke'deki market ve manavlarda satışa sunulduğu kaydetti. Anavatanı Güney Amerika olan yer kirazının C, B1, B2, B3, vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyve özelliğinin yanı sıra 100 gramında yüzde 6 şeker bulunması dolayısıyla sağlık açısından da çok yararlı olduğuna işaret eden Saygılı, "Kandaki asidi atması, serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirmesi, metabolizmayı hızlandırıp kan dolaşımını düzenlemesi faydalarından sadece bir kaçı" diye konuştu.

MO(AŞ/OA/İD) (FOTOĞRAFLI)