Altın, New York kontratların 5 ayın en yüksek kazancını elde etmeleri ile Eylül'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Altın vadelilerindeki toplam açık pozisyonlar 15 Ocak'ta yüzde 5.6 ile Ekim 2009'dan bu yana en yüksek artışı gösterdi. Altın dün, isviçre Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde frankın euro karşısındaki minimum kur uygulamasını sonlandırmasının ardından, dolardaki zayıflama ile birlikte yüzde 2.6 kadar yükseldi. Altındaki bu ralli sonucu, 14 günlük RSI göstergesi 70 seviyesine yaklaştı. Bu seviye, teknik analize göre değerlendirme yapan bazı yatırımcılar için fiyatların yön değiştirmeye hazırlandığı anlamına geliyor.
ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Metal bu hafta yüzde 4.8 yükseldi ve Temmuz 2013'ten bu yana en hızlı haftalık yükselişini gerçekleştirmeye yöneldi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün 2012 yılından bu yana en güçlü artışını yaptı.

GRAM ALTIN ZİRVEYİ GÖRDÜ

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatının yükselmesi ve doların Türk Lirası karşısında değer kazanmasına paralel yurtiçinde altının gram fiyatı 95,54 TL'ye çıkarak yaklaşık 10 ayın en yüksek seviyesini gördü.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Londra'da Societe Generale SA analisti Robin Bhar, "İsviçre Merkez Bankası'na yönelik reaksiyonun muhtemelen abartılı ve ani olduğunu düşünüyorum, bu nedenle altın muhtemelen şimdilerde konsolidasyon ihtiyacı duyuyor," dedi ve "Altın, dirençin bulunduğu, işlem aralığının üst sınırını test ediyor. Daha da güçlenmesi durumunda satıcılar gelecektir" şeklinde görüş bildirdi.

ALTIN DESTEKLİ YATIRIMLAR

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 yükselerek, New York saati ile 10:51'de, ons başına 1,274.80 dolara çıktı. Fiyatlar daha önce 1,279 dolara kadar çıkmıştı. Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları dün, verilere göre, 12.5 ton ile Eylül 2012'den bu yana en güçlü artışını göstererek 1,608.1 tona ulaştı. Varlıklar 14 Ocak'ta 2009'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemişti.