Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çin temaslarının ikinci gününde Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü (Enerji Bakanı) Noor Mohammed Bakri ile bir araya geldi. Pekin'deki görüşmede Albayrak, Türkiye'nin enerji stratejisi çerçevesinde kömür, nükleer ve yenilebilir enerjiye önem verdiklerini belirterek, "Çin ile işbirliğini önemsiyoruz. Yatırım işbirliğine odaklanacağız" diye konuştu.

"ENERJİDE KÖPRÜ OLDUK"

Göreve geldikten sonraki ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e yaptığını vurgulayan Albayrak, Türkiye'nin bulunduğu bölge sebebiyle enerji alanı için önemli bir köprü görevi üstlendiğini aktardı. Türkiye ekonomisinin 2002'den bu yana 4 kat büyüdüğünü, ihracatını da dört kata çıkardığını anlatan Albayrak, hedeflerinin enerji güvenliği ve kaynaklarının çeşitlendirilmesi olduğunu söyledi.

BAKRİ: KÖKLÜ GEÇMİŞİMİZ VAR

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Çin'e yaptığı resmi ziyaret ile daha da yakınlaşan işbirliğinin enerji alanında iki ülkenin gerek devlet, gerekse firmalar bazında ilişkisini güçlendirmeye yardım edeceğini umduğunu kaydetti.

Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Bakri ise Türkiye ve Çin ilişkilerinin köklü bir geçmişe sahip olduğunun altını çizerek, iki ülke liderlerinin geçen yıl yaptığı karşılıklı ziyaretlerle yapıcı sonuçlar elde edildiğini söyledi.

ÇİN'İN NÜKLEER ŞİRKETİYLE GÖRÜŞME

Enerji Bakanı Albayrak, Noor Bakri ile görüşme öncesi Çin Ulusal Elektrik Yatırım Şirketi (Milli elektrik ve nükleer şirketi) Yönetim Kurulu Başkanı Wang Binghua ile de bir araya geldi. Çin Kalkınma Bankası Başkanı Hu Huaibang ile de görüşen Albayrak, daha sonra kömür şirketlerinin yetkilileriyle temaslarda bulundu. Albayrak, bugün de Veyhay'a gidecek.