ANTALYA ve ilçelerinde 11-12 Aralık günlerinde etkili olan fırtına ve don nedeniyle Alanya ve Kaş ilçelerinde toplam 4.6 milyon liralık zarar olduğu tespit edildi. Yetkililer, üreticilerin seralarını sigortalatması gerektiği konusunda bir kez daha uyardı.
Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, ilçeye bağlı köylerde 11 Aralık'taki fırtınanın yol açtığı zararın parasal değerinin 2 milyon 700 bin lira olduğunu açıkladı. Zarar tespit komisyonu oluşturulduğunu anımsatan Kaymakam Kapankaya, fırtınanın Kaş'a bağlı Doğantaş, Karadağ, Dirgenler, Ortabağ, Gürsu ve Çeşme köylerinde etkili olduğunu, bu köylerde toplam 120 çiftçinin 330 dekar serasının zarar gördüğünü kaydetti.
SERA ÜRÜNLERİ YOK OLDU
Kaymakam Kapankaya, "Fırtına en çok Kaş'a bağlı Doğantaş Köyü'nde zarara yol açtı. Doğantaş Köyü'nde 70 çiftçimizin 165 dekar serası zarar gördü. Seraların içindeki ürün de büyük oranda yok oldu. Tüm köylerde tespit edilen zararın parasal değeri 2 milyon 700 bin lira" dedi.
Üreticilerin zararının büyük olduğunu, ancak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi tarafından 550 bin lira yardım gönderildiğini belirten Kaymakam Kapankaya, bu yardımın üreticilerin ekonomik durumu, zarar miktarı ve zararın büyüklüğü oranında dağıtılacağını söyledi. Kaymakam Kapankaya, bununla birlikte üreticileri serasına sigorta yaptırması konusunda yeniden uyararak, bunun bir yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğini belirtti.
ALANYA'DA BİLANÇO AĞIR
Alanya'da da 11-12 Aralık günlerindeki fırtına ve don olaylarının ardından yapılan zarar tespit çalışmalarında, şu ana kadar yaklaşık 750 dekar tarım alanında, 1 milyon 900 bin TL zarar tespit edildi.
Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, şu ana kadar 30 köyde toplam 750 dekar üretim alanında zarar tespit edildiğini söyledi. Ziraat mühendislerinin ihbar alınan bölgelerde hasar tespit çalışmalarına devam ettiğini belirten Rüzgar, "Çalışmalar tamamlandıktan sonra hasar tespit komisyonunda bir değerlendirme yapılacak. Rapor yaklaşık 1 ay sonra çıkacak. Üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi noktasında da çalışmalarımız var" dedi.
EN BÜYÜK SORUN SİGORTA
Zararın çoğunlukla fırtınadan naylon seraların yırtılması nedeniyle ürünlerin don alarak zarar görmesinden meydana geldiğini dile getiren Rüzgar, "Açık üretim alanlarında daha çok muz bahçelerinde zarar var. Yaklaşık 100 muz üreticimizin 500 dekarlık bir alanda 1 milyon 100 bin TL civarında zararı olduğunu tespit ettik. Ancak çalışmalar devam ettiği için bu rakamlar net değil. Örtü altı üretimde ise 150 serada zarar tespit edildi. Yaklaşık 250 dekar alanda 800 bin TL zarar söz konusu. En büyük sorunumuz üreticilerimizin sigorta yaptırmaması. Bu tür afetlerde sigorta zararı karşılıyor" diye konuştu.