Serhat TEZCAN / BURSA () - OTOMOTİV yan sanayii şirketlerinden Aktaş Holding, Brezilya'da faaliyette olan fabrikasını yatırım kolaylıklarının kaldırılması nedeniyle daha avantajlı olduğunu söyledikleri ABD'ye taşımayı planlıyor. Şirket 2015 yılında hisselerini halka açmayı planlıyor.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi merkezli ve hava süspansiyon körüğü üretimi alanında faaliyet gösteren, sektörde Türkiye'de birinci dünyada ise 3'üncü sırada yeralan Aktaş Holding, orta vadede yatırım stratejisinde değişiklikler yapacak.

'nın sorularını yanıtlayan Aktaş Holding CEO'su Sami Erol, 2023 hedefleri arasında dünya liderliğini hedeflediklerini hatırlattı. Dünyadaki rakiplerinin de yerinde durmadığına işaret eden Erol, öne geçmek için kalite ve verimliliğe daha fazla önem verdiklerini vurguladı.

Firma olarak 92 ülkeye doğrudan  ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Erol, orta vadede Brezilya'daki yatırımlarını taşımayı planladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Şikago'ya yatırım düşüncemiz var. Şikago'da kişi başı gelir 27 bin 500 dolara geriledi. İşsizlik ise yüzde 4.5 arttı. Bu ülkedeki bakanlarla görüştük. İyi niyet bildirgesi imzaladık. Brezilya'daki üretim kapasitesi 900 binden, 2 milyon 300 bine kadar yükseldiği için, vergi ve istihdam gibi konulardaki avantajları düşürdüler. Orta Vadeli Projelerimiz arasında Brezilya'daki yatırımı buraya kaydırmayı planlıyoruz."

Yatırımları ile ABD'nin kuzey ve güneyinde yer aldıklarını, Bulgaristan'daki fabrikaları ile de genişlediklerini söyleyen Erol, Çin'deki fabrikaları ile de Güney Asya pazarında faaliyetlerini genişleteceklerini açıkladı.

"Küresel Güven ve Yerel Samimiyet" sloganı ile çalışmalarını sürdürdüklerini açıklayan Erol, hedeflerinin tüm dünyada faaliyet göstermek olduğunu vurguladı. Adıyaman'daki fabrikalarında, Arabistan ve Suriye'de faaliyet gösteren bir ortak ile faaliyetlerine devam edeceklerini açıklayan Erol, lisans anlaşması ile ortalığı yürüteceklerini ve böyle yatırımlarını genişletebileceklerini vurguladı.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL BORSAYA AÇILACAK

Son dönemde bankaların kredi verme talebinde bulunduğunu da dile getiren Erol, "Geçen yıl Eylül ayından itibaren şirkette bir karar aldık; hedeflerimizi gerçekleştirmek için dış kaynakları en aşağıya indireceğiz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki yılın son çeyreğinde halka arz ile büyümemizi sürdüreceğiz. Finansman kaynağımıza biraz daha güç sağlayacağız" diye konuştu.

"LASTİK ÜRETTİK"

Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) tarafından geçtiğimiz yıl 6 patent ve 2 faydalı model ile ödül aldıklarını hatırlatan Erol, "Farklı üretimlerimiz de oluyor. Araç lastiği üretecek kapasitemiz de var. Lastik ürettik de. Ancak dünya ölçeğinde uzun dönemli çalışma gerekiyor" dedi.

ST/ (FK) (OSS) (Fotoğraflı)