İsmail AKKAYA- Atilla MEMİŞ/KONYA, () - KONYA'nın Akşehir İlçesi ve bölgede üretilen kiraz, vişne, çilek, kayısı ve erik, soğuk hava depolarında dondurularak Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Çikolata, alkol ve kozmetik sanayiinde kullanılan dondurulmuş meyveler, bölge ekonomisine yaklaşık 25 milyon lira katkı sağlıyor.
101 üyesi bulunan Değirmen Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Adıgüzel, bölgede üretilen meyvelerin, soğuk hava deposunda şoklandıktan sonra dondurulmuş meyve olarak satışının yapıldığını belirtti. Üretilen ürünlerin tazesinin sofralık, dondurulmuşunun da sanayide kullanıldığını ifade eden Adıgüzel, şunları söyledi:
''Kiraz yıllık 20 ila 30 bin, vişne 10 ila 15 bin, çilekte 5 ila 10 bin ton üretiliyor. Bunların tazesi sofralık, dondurulmuşunu da sanayide kullanılmak üzere satıyoruz. Dondurulmuş ürünler çikolata, alkol ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor. Ürünlerin büyük bir çoğunluğunu ihraç ediyoruz.''
İhracat sayesinde yaklaşık 25 milyon lira bölgeye katma değer sağlandığını belirten Adıgüzel, ''Almanya, Hollanda, İsveç, İngiltere, Belçika, Fransa gibi ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Yılda yaklaşık 5 ay gibi çalışma süremiz var ve bu süreç içinde sadece bizim kooperatif yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlamış oluyor. Bunu bölgedeki diğer 5-6 firmayı da katarsak bu sayı daha da yükseliyor. Sofralık olarak ürettiğimiz kirazdan ünlü futbolcu David Beckham ile İngiliz kraliyet ailesine de gönderildi. Bu yıl kirazın rekoltesi çok iyi. Bazı bölgelerde dolu yağışından dolayı zarar gören ürünler oldu'' diye konuştu.
İhraç yapan kooperatif ve şirketlere devlet tarafından destek sağlanması gerektiğini belirten Adıgüzel, ''Yöremizde dondurulmuş ürün satan kooperatif ve şirket sayısı 5-6'ya yükseldi. Bu sayının daha da yükselmesini istiyoruz. Çünkü Akşehir kazanırsa, Türkiye kazanır. Türkiye kazanırsa, dünya kazanır. Ancak devlet tarafından ihracat yapan firmalara çeşitli desteklerin sağlanması gerekir'' dedi.

İA,ATM(İA/BT) (FOTOĞRAFLI)