MERSİN, ()-MERSİN'in Gülnar İlçesine bağlı Büyükeceli Beldesi'nde yapılması planlanan nükleer santrali inşa edecek olan Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş'nin Baş Müteahhidi Anatoliy Andiyanov, nükleer santral projesinin inşaat, ihale süreçleri ve katılım şartları hakkındaki soruları yanıtladı.
Mersin Sanayi Sitesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Mersin Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Güldağ'ın davetlisi olarak katılan Akkuyu NGS A.Ş Ana Müteahhidi JSC Atomstroyexport Türkiye üretiminden sorumlu Müdür Yardımcısı Anatoliy Andiyanov, 20 milyar dolarlık projenin inşaatının yüzde 80'lik bölümüne Türk firmalarını dahil etmek istediklerini söyledi.
İHALELERE TÜM FİRMALAR KATILABİLİR
NGS'nin güvenlik sisteminin bulunacağı reaktör binası, yardımcı bina ve elektroteknik yapıların bulunacağı raf sisteminde özel çalışmalar yapılacağını ve bunları Rus firmaların üstleneceğini belirten Andiyanov," Onun dışında kalan inşaatla ilgili tüm çalışmalar, Türk firmaları tarafından gerçekleştirilecek. Özellikle türbin bölümündeki destekleyici ve soğutucu malzemeler, pompalar, basınç kapları, sıcaklık ayarlayıcılar, vanalar, kablolar, borular ve reaktör binasını Türk şirketler yapacak. İhale ilanlarımız Rosatom ve Akkuyu NGS'nin resmi internet sitesinde yayınlanmaktadır. Dolayısıyla ihalelerimiz uluslararası ihalelerdir. ISO 9001 2008 yapımı 14/100 ve iş güvenliği belgesi olan, işlerini gerekli kalite ve sürede yapacaklarını düşünen tüm firmalar bu ihalelere katılım gösterebilir. Fiyat belirlemede de Türkiye kuralları geçerli olacaktır. Asgari tutar belirlenecek, üzerine çıkılamayacak ve altında fiyat verilemeyecek. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun ardından 2015 yılında ana ihalelere çıkılacak. Bizim yapacağımız işler tamamen mühendislik gerektiren fiziki işlerdir. Direkt inşaat işlerini ihaleye açarız ve ihaleyi kazanan firmalar yapar" diye konuştu.
12 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK
Akkuyu NGS sahasında şu anda 2 Türk firmasıyla çalışıldığını hatırlatan Andiyanov şunları söyledi:
"Şu anda sahada yaklaşık 150 kişi çalışıyor. ÇED olumlu raporunun ardından açılacak ihaleler neticesinde bu sayı Rusya'dan gelen uzmanlar ve Türk çalışanlarla birlikte yaklaşık 12 bini bulacak. Başlangıç olarak işletimde Rus uzmanlar olacak. Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü'nde (MEPHI) eğitim gören Türk öğrenciler, eğitimlerini tamamladığında işin uzmanı olacaklar. Ama 60 yıllık işletim süresince enerji üretilecek bölümlerde Rus personeller bulunmaya devam edecek. Bizim amacımız bu projenin yüzde 80'inin Türkiye'de olması. Bu konuda kapılarımız tamamen açık. Anlatmaya hazırız ve bu ihaleleri ne şekilde kazanacağınızı anlatmaya açığız."
Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Üzel ise, projenin inşaat sürecine Türkiye'nin birçok kentinden ilgi olduğunu belirterek, "Bu zamana kadar bir tek Mersin'den ilgi göremedik ve projeye neden uzak durulduğunu anlamakta zorluk çektik. Bu nedenle bugün burada olmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Güldağ ise yerel halk ve yerel yönetimlerin bilgi eksikliği ya da kirliliğinden dolayı Akkuyu NGS projesine sıcak bakmadığını ifade ederek Akkuyu NGS Projesi'nin Türkiye'ye acilen kazandırılması gerektiğini ifade etti.

İM(OA/AAA)(FOTOĞRAFLI)