MERSİN'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'ne Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni yapacak olan Akkuyu NGS A.Ş., ÇED raporu olmadan inşaatın sürdürüldüğü yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, bir süre önce bakanlığın özel izniyle girdiği Akkuyu inşaat sahasında, nükleer santral inşaatının devam ettiğini ileri sürüp, konuyu TBMM'ne taşımıştı. İddialarla ilgili yazılı bir açıklama yapan Akkuyu NGS A.Ş., rapor alınmadan inşaat çalışmalarının sürdüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığı, ilgili mevzuat uyarınca, ÇED raporu değerlendirme sürecinin aşamalı olarak gerçekleştirildiği kaydedildi. ÇED raporu başvurusu, halkın katılımı toplantısı ve raporun özel formatının belirlenmesi ve buna istinaden raporun hazırlanması gibi süreçte öngörülen aşamaların tamamlandığını bildirdi.
Açıklamada, 3 bin sayfayı aşan ÇED raporunun değerlendirilmek üzere ÇED Yönetmeliği kapsamında İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'na havale edildiği ve ÇED raporuna ilişkin değerlendirme sürecinin de devam ettiği bildirildi.
Santral sahasında mevzuat çerçevesinde ve alınan lisans ve izinlere istinaden yangın emniyet yolları ve güvenlik yollarının oluşturulmasına yönelik malzemelerin temini için taş ocağı işletildiği ifade edilen açıklamada, bu kapsamda gerekli izinler alındığı ve sahada denetimlerin yapıldığı, taş ocağı işletme faaliyetleri için maden ruhsatı, taş ocağı işletme izni, gayrisıhhi müessese işletme izni ve ÇED belgesinin ilgili kamu kurumlarından alındığı, söz konusu faaliyetlerin bu izinler çerçevesinde yürütüldüğü vurgulandı.
DENİZ DOLDURULMADI
Nükleer güç santrali sahasında yürütülen faaliyetler çerçevesinde denizin doldurulması ve dalgakıran yapılması gibi iddiaların tamamen asılsız olduğu belirtilen açıklamada, "Akkuyu NGS Sahası'ndaki çalışmaların, Türkiye Elektrik Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk nükleer güç santralin inşaatı için verilen 1 Temmuz 1976 tarihli Yer Lisansı'na istinaden başlamıştır. Bahse konu dalgakıranın yaşı 30 seneden fazladır. Dalgakıran, ilk NGS projesinin uygulandığı dönemde (1976-1979 yılları arası) inşa edilmiş ve o dönemde Akkuyu NGS Sahası'nın sahibi olan şimdiki adıyla Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) tarafından defalarca onarılmıştır" denildi.
Ayrıca, 40 milyon civarında balığın yok olacağı ve bu konuda raporda hiçbir bilgi yer almadığı ve Akkuyu NGS Sahası'nda 200 binin üzerinde ağaç kesildiği iddiasının da doğru olmadığı ileri sürüldü. AŞ(BK/AAA)(FOTOĞRAF)