İSTANBUL, () Havalimanları yönetimi ve operasyonları, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul gibi endüstri kollarında faaliyet gösteren Akfen Holding'in 2013 finansal sonuçları açıklandı. Buna göre, Akfen Holding'in 2013 yılında cirosu bir önceki yıla göre yüzde 23 artış ile 111 milyon TL'ye, Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'ı (FAVÖK) yüzde 62 artış ile 30 milyon TL'ye, FAVÖK marjı ise 6,5 puan artış göstererek yüzde 26,5'a ulaştı. Yapılan toplam yatırım miktarı ise 230 milyon TL oldu. Diğer yandan bağlı ortaklıklar ve özkaynak yöntemiyle konsolide edilen iştiraklerin tümü dikkate alınarak bakıldığında ve finansalları karşılaştırılabilir bir hale getirmek amacıyla, TAV Havalimanları, TAV Yatırım ve Karasular HES'te gerçekleşen hisse satışlarına göre düzeltildiğinde ise Holding'in cirosu yüzde 23 artış ile 1.126 milyon TL olarak gerçekleşti. FAVÖK yüzde 25 artış ile 338 milyon TL, FAVÖK marjı 0,63 puan artış ile yüzde 31,3; aktif büyüklüğü ise 5,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Yapılan toplam yatırım miktarı ise 328 milyon TL seviyesine ulaştı.

"FİNANSALLARIMIZA YANSITMAYI BAŞARDIĞIMIZ BİR SENE OLDU"
2013 senesi itibariyle uygulanmaya başlanan UFRS 11 standartlarına göre hazırlanan finansal tablolarda daha önceden oransal olarak konsolide edilen TAV Havalimanları, TAV Yatırım, Mersin Limanı (MIP"), İDO ve Akfen Su özkaynak yöntemiyle konsolide edilmeye başlandığını, bu sebeple bu şirketlerin gelir tablosuna katkılarının sadece net kar kaleminde gözükmekte olduğunu, ciro ve FAVÖK rakamlarına yansımadığını belirten Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav 2013 yılı finansal sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Süha, "2013 yılı, faaliyetlerimizde yarattığımız başarıyı finansallarımıza yansıtmayı başardığımız bir sene oldu. Holdingimiz açısından, iştiraklerimizin finansal kaldıraçtan faydalanmaya devam ettiği, organik büyüme katkısı ile güçlenerek olgunlaştığına şahit olduğumuz, yatırımlarımıza hız kesmeyerek devam ettiğimiz verimli bir dönem olarak geçti. Akfen Holding, faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde lider işletmeler yaratarak ülke ekonomisine ve tüm paydaşlarımıza katkı sağlamaya devam etti" diye konuştu.

"2013 YILINI FİNANSAL OLARAK RAHAT GEÇİRDİK"
Süha, "2013 yılı Mersin Limanı ve Hidroelektrik santrallerimizin sermaye yapılarını düzelttiğimiz ve bir çok sınırlayıcı şartlar içeren proje finansmanı kredilerinden, çok az sayıda şartlar olan bir borçlanma yapısına geçmelerini sağladığımız bir sene oldu" diyerek şunları kaydetti:
"Ağustos ayında gerçekleştirdiğimiz Moody's ve Fitch'den yatırım yapılabilir kredi notu alan Mersin Limanı'nın 450 milyon dolarlık Eurobond ihracı sayesinde MIP'den temettü alır konuma geldik. Akfen HES'te de gerçekleştirdiğimiz 273 milyon dolarlık refinansman sonrasında proje firmalarının rezerv hesaplarında birikmiş olan nakit kullanıma açılmış olup bu firmalardan Akfen Holding'e 21,1 milyon ABD Doları aktarıldı. Holding seviyesinde ve tüm bağlı ortaklıklarımız ve iştiraklerimizde uyguladığımız muhafazakar finansal politikamız, inorganik büyüme fırsatları ve yeni iş geliştirme de ihtiyatlı yaklaşımımız ve güçlü sermaye yapımız sebebi ile önemli dalgalanmaların yaşandığı 2013 yılını finansal olarak rahat geçirdik. Bu dönemde planlarımızla uyumlu bir şekilde yatırımlarımıza da devam ettik. Mersin'de yatırımını planladığımız Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin finansmanı kapsamında IFC ve EBRD ile yetkilendirme mektubu imzalandı. Akfen GYO bünyesinde yıl içinde projeleri geliştirilen Tuzla ve Moskova İbis Otel projeleri ile birlikte 4 adet otelin yatırımı devam etmektedir. Akfen İnşaat, Kamu Özel Ortaklığı modeli ile yapılan 755 yataklı Isparta Şehir Hastanesi ihalesinde en iyi teklifi verdi. Ayrıca yıl içinde temeli atılan 272 bin m2 inşaat alanına sahip İncek Loft projesinin de çalışmaları hızla devam etmektedir. Bağlı ortaklıklarımızın yanı sıra müştereken yönetilen ortaklıklarımızın da performansları göz önüne alındığında bu yıl için hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebiliriz. 2013 yılı, satış ve faaliyet karlılığımızda önemli artışlar yaşadığımız bir yıl oldu. 1 Ocak 2013- 31 Aralık 2013 döneminde öz sermayemiz 2012 yılsonuna göre yüzde 4 artarak 1.763 milyon TL oldu. Konsolide gelirler yüzde 23 artarak 111 milyon TL, düzeltilmiş FAVÖK ise yüzde 62 artışla 30 milyon TL olarak gerçekleşti. 2013 yılında TL'nin değer kaybının olumsuz yansımaları neticesinde yılı 19 milyon TL zararla kapattık."

(BB) (FOTOĞRAFLI)