Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, kontrolsüz bir ordunun Bağdat'ı ele geçirmesi halinde petrol fiyatlarının 125 dolara çıkabileceğini ama buna ihtimal vermediğini kaydetti.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aksoy, Irak'ta şu anda en kötü senaryonun zaten büyük bir idari zafiyet içinde olan Musul ve yakın bölgelerdeki boşluğun doldurulması olduğunu, bundan kaynaklı petrol fiyatlarında 2-4 dolarlık yükselme olabileceğini dile getirdi.

Petrol fiyatlarının 125 dolara çıkması için Bağdat'ın işgal edilmesi gerektiğini ve yansımalarının çok daha büyük olacağını belirten Aksoy, son gelişmelerin iç piyasada da etkili olabileceği uyarısını yaptı.

AKARYAKIT FİYATLARINA 4 KURUŞ ZAM GELECEK

Aksoy, "Benzin fiyatları hem petrole hem de kura bağlı. Çünkü tamamen yurtdışından yabancı parayla aldığımız bir ürünü satıyoruz. Öyle olunca, ikisi birden yükselince, tahmin ediyorum, bunun pompalarda yansıması 2-3 kuruş, 4 kuruş civarında olacaktır. Bunu geçici olarak kaldırırız, yeter ki şu mesele bir an önce toparlansın" diye konuştu.

Erdal Aksoy, sözlerini "Eğer kontrolsüz bir ordu Bağdat'ı ele geçirirse petrol fiyatları 125 dolara çıkabilir ama ben buna ihtimal vermiyorum" diye tamamladı.

- "Petroldeki şu anki fiyatlar mevcut gelişmeleri yansıtan bir durum"

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol ise petrol fiyatlarının 3-4 dolar arttığını belirterek, "Bu, piyasaların durumu dikkatle ve kaygıyla izlediğini ama piyasada herhangi bir panik olmadığını gösteriyor" dedi.

Petrol fiyatlarının çok fazla yükseleceğini tahmin etmediğini kaydeden Birol, petrolde şu anki fiyatların mevcut gelişmeleri yansıtan bir durum olduğunu ama gelişmelerde fazla bir değişiklik olmazsa fiyatların bunun üzerine çıkacağını düşünmediğini anlattı.

Irak'ta bundan sonra ne olacağını tahmin etmenin imkansız olduğunun altını çizen Birol, "Umarım gelişmeler bu seviyede kalır ve başka yerlere sıçramaz" dedi.