Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 20 Mayıs () - ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) akaryakıtta iki aylık tavan fiyat uygulama dönemi 2-4 kuruş zamla kapanıyor.

Dağıtıcı ve bayi paylarının toplamını benzin ve motorinde litrede 37 kuruşa indirerek sınırlandıran Kurul kararıyla, ik aydır benzin türlerinin litresi ortalama 13 kuruş, motorin türlerinin litresi ortalama 30 kuruş indirimli satışa sunuluyordu.

EPDK, tavan fiyat uygulamasının son günü olan yarın uygulanacak fiyatları yeni zam yaparak ilan etti. Buna göre, tavan fiyatı uygulamasında baz alınan İstanbul Avrupa Yakası’nda söz benzinin litresi 4.98 lira, motorinin litresi 4.30 lira olarak belirlendi. Böylece, bir günlüğüne benzinin litre fiyatı 4 kuruş, motorinin fiyatı 2 kuruş arttı.

Söz konusu tarihlerde İstanbul Anadolu Yakası’nda benzinin litresi 4.98 lira, motorinin litresi 4.31 liradan; Ankara’da benzinin litresi 4.99 lira, motorin litresi 4.31 liradan; İzmir’de benzinin litresi 5.0 lira, motorinin litresi 4.29 liradan satılacak.

BAYİ KARLARI
EPDK'nın bu düzenlemesinin sona ermesi ek çok akaryakıt istasyonlarını etkileyecek. Akaryakıt istasyonları fiyatlardaki yüksek vergiler nedeniyle bayi kârlarının düşük olduğunu savunuyorlardı. Uygulamanın sona ermesi ile akaryakıt bayileri uygulanan ve dünyanın en yükseklerinden biri olan vergilerde indirim çağrısı yapıyorlar.

"BAYİLERİN REKABET ETME ŞANSI YOK"
Petrol Ürünleri İşveren Sendikası Başkanı Muhsin Alkan, akaryakıttaki ağır vergiler olduğunu belirterek, "Bunun hesabının kitabının çok iyi yapılması lazım. Akaryakıt istasyon paylarının çok iyi tespit edilip kârlar belirlenmelidir. Avrupa ülkeleri ile kıyaslanıyor ama onlarda belirli bir kâr payı var; kıyaslama yapmak yanlış. Akaryakıtın üstünde yüzde 60-65 vergi var. Her şeyin bir bedeli varsa bunun da (yüksek vergiler) vardır. Şu anda bayileri tatmin edecek bir pay yok. Bayiler her şekilde mağdur. Bayilerin rekabet etme şansı yok. Başka bir çözüm bulunmalı" dedi.

FİYATI EPDK TESPİT ETSİN
"Serbest piyasada akaryakıt istasyonlarının intiba bedelinde kar ettiğini söylemek yanlış. O zaman bütün fiyatları devlet tespit etsin bizde ona göre hizmet edelim" diyen Muhsin şöyle devam etti:

"Bizi Avrupa ile kıyaslıyorlar, hizmetlerimiz Avrupa ile kıyaslanamayacak kadar güzel. Bir temsilci olarak rahatsızım; bu uygulamanın serbest piyasa ekonomisi olarak adlandırılmasından son derece rahatsızım. EPDK, liberalden çıkarsın, 'fiyatı ben tespit edeceğim' desin. 2003 öncesindeki fiyat uygulamasını arıyoruz. Nakliyemiz bayi kârımız vardı. Hesap bilmiyorlarsa kendilerinde bir sorun var demektir. Hakkıyla yapmayacaklarsa yapmasınlar bu işi. Bayiler işlerinde bıkmış durumda ama yatırımları büyük olduğu için işe devam etmek zorunda kalıyorlar. Akaryakıtın hizmet sektörü olduğunu unutuyorlar. 18 kuruş karla akaryakıt istasyonu ayakta kalabilir mi? Dünyada perakendeci ile toptancı kar payı aynı olur mu?"

"AKARYAKIT İSTASYONLARININ YÜZDE 4.5-5 CİVARINDA BRÜT KARI VAR"
Bu düzenleme tüketiciye büyük bir etki etmeyeceğine dikkat çeken Alkan, "Ticareti raptu zapt altına alırsan, rekabet edemezsin. Yanlış işler var. Oturmuş işler değildir, piyasaların oturması lazım. Avrupa'da bile yüzde 12.5 kâr var. Türkiye akaryakıt istasyonlarının yüzde 4.5-5 civarında brüt kârı var. Biz ne kadar ucuz akaryakıt alırsak o zaman kârlı oluruz. ÖTV'de indirim yapsınlar" diye konuştu.

"KAÇAK BİTMEZ"
Kaçak akaryakıta dikkat çeken Alkan, "Şimdi birde Suriye'den gelen kaçak mazot çıktı önümüze. Kaçakçılık önlenemedi. EPDK'nın aslı görevleri bunları önlemek. Benim kârımla oynuyor. Kaçağın nereden geldiğini araştırsın. Kaçağı satan misli misli karını artıracaktır. Kaçak akaryakıt satışında artış yaşanır. Fiyat buysa ve vergi buysa kaçak bitmez maalesef" diye ekledi.

(OSS)