BURSA merkezli faaliyet gösteren Barmak A.Ş., Ar-Ge çalışmaları sonrası doğal afetler ve felaketler sonrası insanların ekmek ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için mobil fırın yaptı. Afetler sonrası böyle bir proje geliştirdiklerini ifade eden Barmak A.Ş. Genel Müdürü Derya Barutçuoğlu Çilek, "Mobil fırınlarda dorsenin içinde üretim için gerekli her şey var. Elektrik, su, yakıtı depolayacak alanlar, iklimlendirmesi. Her şey ideal ekmek üretim hattı olarak yapıldı. Projelendirilmiş bir tesis" dedi.
Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde 120 kişilik istihdam kapasitesi ile faaliyetini sürdüren Barmak A.Ş. Genel Müdürü Derya Barutçuoğlu Çilek, yeni projeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Irak, Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetler ağırlıklı olmak üzere Katar, Hollanda, Sudan, Rusya, Finlandiya dışında da birçok ülkeye fırın yaparak ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Çilek, Ar-Ge'ye önem verdiklerini belirterek, kültürlere göre farklı ekmek yapılması için fırın kurduklarını, son olarak da mobil fırın yaptıklarını kaydetti.
Mobil fırın ile ilgili bilgi veren Çilek, "Son dönemde özellikle mobil fırınlar yaptık. Bu fırınlar ile ile ciddi yardımlar gönderiliyor. Deprem, felaket anında bir şey kalmıyor. Bina veya ham madde kalmıyor. Mobil fırın olması halinde ise felaketin olduğu yere gönderebiliyorsunuz. Sıkıntı sona eriyor" diye konuştu.
Çilek, mobil fırının ilgi gördüğünü ifade etti. Çilek, "Mobil ekmek için dorse üzerine makinelerin adaptasyonunu yapıyoruz. Firmamızın ürettiği bir proje bu. Mesela Almanya'da büyük bir fuara katıldık. Bütün makinelerimiz vardı. Diğer makinelerimizden çok bu ilgi çekti. Pekçok bölge ile görüşmelerimiz var. Özellikle Afrika'da şartlar uygun değil. Mobil fırınlarda dorsenin içinde üretim için gerekli herşey var. Elektrik, su, yakıtı depolayacak alanlar, iklimlendirmesi herşey ideal ekmek üretim hattı olarak yapıldı. Projelendirilmiş bir tesis. Bu fikir depremlerden sonra çıktı. İlk uygulamasını 2001’de Ankara Belediyesi'ne yapıldı. Daha sonra da geliştirildi. Irak’a çok gönderiyoruz. Vakıflar alıyor. Kızılay'da var. Suriye için derneklere verdik. Pek çok bölgeye farklı amaçlarla gönderiliyor. Genelde yardım amaçlı kullanılıyor" dedi.