Bünyamin YIL/ ADANA, () - ADANA'da kanalizasyon sularının arıtıldığı iki tesiste, arıtma işlemiyle birlikte ortaya çıkan çamurundan geçen yıl 5 milyon 966 bin metreküp metan gazı elde edilip, bundan 10 milyon 564 bin kilowattsaat elektrik enerjisi üretildi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ASKİ) 2013 Yılı Faaliyet Raporu'nda Seyhan ve Yüreğir ilçelerindeki atık su arıtma tesislerinden geri dönüşümle elektrik üretilmesi ve bu enerjinin işletme faaliyetlerinde kullanılıp, tasarruf sağlanması dikkat çekti. Seyhan'ın Yenidam Köyü'nde 600 dönüm arazide kurulan ve 10 yıl önce işletmeye alınan günlük 227 bin metreküp kapasiteli Seyhan Atıksu Arıtma Tesisi, geçen yıl 62 milyon 222 bin metreküp pis suyu arıttı. Tesisten geçip, temizlenen su, drenaj kanalı aracılığıyla Akdeniz'e döküldü.
Yüreğir'in Akdeniz Mahallesi'nde 400 dönüm arazide kurulan ve 7 yıldır faaliyet gösteren günlük 128 bin metreküp kapasiteli Yüreğir Atıksu Arıtma Tesisi'nde ise aynı dönemde 30 milyon 773 bin metreküp kirli su arıtıldı. Bu tesiste arıtılan sular da kanallar aracılığıyla Akdeniz'e ulaştırıldı.
Her iki tesiste yıllık arıtılan atık su miktarı 92 milyon 995 bin metreküp olarak gerçekleşirken, işlemler sırasında ortaya çıkan çamur, önce metan gazına, ardından elektrik enerjisine dönüştürüldü.
ÇAMUR ENERJİYE DÖNÜŞTÜ
Aynı dönemde yıllık tesislerden çıkan çamur, dönüşüm tesislerine alınıp, burada 5 milyon 966 bin metreküp metan gazı elde edildi. Metan gazı yakarak çalışan jeneratör tesislerinde de yıllık 10 milyon 564 bin kilowattsaat elektrik enerjisi üretildi. Seyhan'daki arıtma tesisi, tükettiği elektriğin yüzde 56'sını, Yüreğir'deki arıtma tesisi tükettiği elektriğin yüzde 85'ini bu yolla karşıladı. Sağlanan tasarrufla ASKİ'nin kasasında 2,5 milyon lira kaldı.
Değerlendirilen çamur, daha sonra çöp döküm alanlarına taşınıp, bertaraf edildi.

FOTOĞRAFLI