ADANA Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, hükümetin besilik hayvan ithalatında yüzde 15 olan gümrük vergisini sıfırlamak için çalışmalar yaptığını belirterek, hayvan ithalatına kesinlikle karşı olduklarını söyledi.
Avrupa'da kişi başına yıllık kırmızı et tüketiminin 60- 100 kilogram, Türkiye'de ise 20 kilogram civarında olduğunu belirten Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, Türkiye'de toplam et tüketim miktarının da 1 milyon ton civarında olduğunu kaydetti. Gelişmiş ülkelere oranla et tüketiminin yetersiz olduğu Türkiye'de et üretiminin de azaldığını aktaran Saruhan Yağmur, "Başta toplum sağlığı için hayvansal üretim desteklenmeli. Yeterli kırmızı et tüketmeyen bir insan, sağlıklı beslenmiş sayılmaz. Ayrıca hayvan üreticileri desteklenmezse üretimden vazgeçer. Çünkü kazanamayan üreticinin başka sansı kalmaz" dedi.
'SADECE DESTEK İSTİYORUZ'
Marketlerde kemikli koyun etinin 20- 21 lira, kemikli dana etinin de 17 liradan satıldığını kaydeden Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, şöyle konuştu:
"Sürü varlığını korumak ve mera alanlarını genişletmek et üretimi için çok önemli. Otlak alanlar korunmalı. Et üretimi ve tüketiminde istikrar sağlanmalı. Hayvancılık kazançlı bir iş alanı haline getirilmelidir. Bu nedenle hayvansal üretimdeki maliyetler azaltılmalı. Hayvancılıkla uğraşanlara cazip teşvik ve destekler sağlanmalı. Yeterli hayvansal üretim oranları yakalanırsa, hayvan varlığı ve toplum sağlığı açısından sorun kalmaz. Türkiye'nin hayvan üretimini düzenlemesi gerek. Bu sağlanırsa üretim ve fiyat sorunları ortadan kalkar. Türkiye'de daha önce canlı hayvan ithalatı yapıldı, ama çözüm olmadı. Şimdi yine gündemde. Vergilerin düşürülmesiyle ithalatın önünü açacaklar ama çözüm olmayacak. Çünkü daha önce ithal edilen hayvanların etlerine vatandaş itibar etmedi. İthal etten memnun kalmayan tüketici yine yerli et aldı ve fiyatlar değişmedi. Kasaplar olarak, üreticiyi ve esnafı mağdur edebilecek ithalata karşıyız. Bunun yerine sadece ve sadece üreticiye destek verilmesini istiyoruz."