BİTLİS'in Ahlat İlçesi'nden çıkarılan ve başta tarihi eserler olmak üzere cami ve evlerde yapı malzemesi olarak kullanılan 'ahlat taşı', Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Singapur'dan sonra ABD'ye d de ihraç edilmeye başlandı. Ahlat Sınırlı Sorumlu Yapı Taşı Üretim Kooperatifi Başkanı Metin Çoşkun, Ahlat taşının Las Vegas'ta bir iş merkezinin dış cephe kaplamasında kullanıldığını ve bu taşın Amerika'da ki bazı eyaletlerde kaldırım taşı olarak da kullanılmaya başlandığını söyledi.
Ahlat'ta çıkarılan, ısı ve ses yalıtımı özelliklerinin yanı sıra estetik açıdan da güzel bir görünüme sahip olan ahlat taşı, bölgedeki firmaların yaptığı çalışmalarla dünya pazarına açıldı. Ahlat Sınırlı Sorumlu Yapı Taşı Üretim Kooperatifi Başkanı Metin Çoşkun, ilçedeki firmaların ve taş ustalarının ahlat taşı konusunda önemli mesafe aldığını belirterek, yaptıkları çalışma ile ahlat taşını Türkiye'nin bütün bölgelerine pazarladıklarını söyledi. Yurtiçi satışın yanı sıra yurt dışına da ahlat taşı ihraç etmeye başladıklarını belirten Coşkun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Singapur'un yanı sıra şimdi de ABD'ye ihracat yapılmaya başlandığını söyledi.
LAS VEGAS'TA İŞ MERKEZİ KAPLANIYOR
Ahlat taşının Las Vegas'ta bir iş merkezinin dış cephe kaplamasında kullanıldığını ifade eden Coşkun, bu taşın Amerika'daki bazı eyaletlerde kaldırım taşı olarak da kullanılmaya başlandığını belirterek şöyle konuştu:
"Singapur, sürekli yağış alan olan bir ülke olduğu için nemden etkilenmeyen, rengini değiştirmeyen ve uzun yıllar dayanabilen bir malzeme olduğundan, oradaki bağlantılarımız ahlat taşını tercih ettiklerini belirttiler. Bölgemizin önemli bir marka değeri olan ahlat taşı, başta ev yapımı olmak üzere cami, minare, çeşme, mezar ve barbekü yapımında kullanılıyor. Şu an ilçemizde 500 dolayında kişi bu taş sayesinde ailesinin geçimini sağlıyor. Ahlat taşının dünya pazarına açılması ilçe ekonomisi için de büyük bir kazançtır. Bu bağlamda Amerika'dan 6 bin metrekare taş siparişi aldık. Bir kısmını göndermeye başladık."