ABD’li tavukçu Tyson Foods bundan böyle tavuklarda insanlara verilen antibiyotiklerden kullanmayacak. Ülkenin en büyük tavuk satıcısı olan Arkansas merkezli şirket Eylül 2017’ye kadar tavuk yetiştiriciliğinde antibiyotik kullanımımı yasaklama kararı aldı. Tavuklarda antibiyotik kullanımının zararları Türkiye’de de ciddi tartışmalara yol açmış bulunuyor.
Bloomberg’te yer alan haberde, insanlara reçetelendirilen antibiyotiklerin tavuk üreticileri tarafından büyümeyi hızlandırmak ve kalabalık kümeslerde hastalıkları önlemek için kullanıldıklarına dikkat çekiliyor.

Tyson’ın CEO’su Donnie Smith şirketin zaten 2011 yılından beri tavuklarda antibiyotik kullanımını yüzde 80 oranında azaltmış olduğunu, bundan sonraki adımların da “sıfıra indirme”ye yönelik olacağını kaydetti. Smith, antibiyotiğin artık yalnızca hastalık gibi gerekli durumlarda kullanılacağını söyledi.

Tyson’ın bu açıklamaları insanlarda antibiyotiğe dirençli bakterilerin yaygınlık kazanmasından dolayı kaygıların arttığı bir döneme denk geliyor. Bu endişeler de daha fazla sayıda fast-food zincirini ve tüketiciyi antibiyotik kullanılmamış hayvan etlerine yönelmeye teşvik ediyor.

Nitekim Şikago merkezli pazar araştırma kuruluşu IRI’ye göre, Ocak 25’te sona eren 52 haftada antibiyotikten arınmış tavuk satışları dolar bazında yüzde 25 oranında arttı. Bu da toplam tavuk satışlarının yaklaşık yüzde 11’ine denk düşüyor.

Bu arada Tyson, tavuklarda bağırsak hastalıklarını tedavi etmek için ionophore adlı antibiyotik sınıfını kullanmaya devam edeceğini açıkladı; bu antibiyotik kategorisi insanlarda kullanılmıyor.

Tyson’ın antibiyotik kullanımından vazgeçme kararı geçen eylülde rakibi Perdue Foods’un tavuklarının yüzde 95’inin antibiyotik kullanılmadan yetiştirildiğini açıklamasının ardından geldi.

Öte yandan, antibiyotikleri azaltma açıklamaları şimdiye kadar hep tavuk odaklı oldu. Tyson Foods’tan Smith şirketinin domuz, sığır ve hindilerde de insanlara özgü antibiyotik kullanımından vazgeçmeyi planladığını bildirdi. Ancak bunun için herhangi bir takvim vermedi.