İSTANBUL, 5 Ağustos () - ABD ekonomisinde iyileşmenin sürdüğüne ilişkin veriler ve Moody's'in not kıracağı kaygıları, lirayı dolar ve euro karşısında zayıflattı.

ABD'de fabrika siparişlerinin beklentilerin üzerinde arttığını gösteren veriler ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Moody's beklentisinin "eksi yönde" olduğunu açıklaması sonrasında tırmanışa geçen dolar, 2.15 liraya yaklaştı.

Veri ve açıklamalar öncesinde 2.12 lira dolayında olan dolar, 2.1491 dolara kadar tırmandı. Aynı dönem içinde 2.84'lere kadar gerileyen euro da 2.8743 liraya çıktı.

Dövizlerde tırmanış yaşanırken, Borsa İstanbul Endeksi de düşüşe geçti. Gün içinde 82,664 puana kadar çıkan Borsa İstanbul Endeksi, 81 bin puanın da altkına çekilerek 80,992 puana kadar indi.

ABD'de ISM Hizmetler Endeksİ Temmuz'da 56.3 olan beklentiye karşılık 58.7 olarak açıklandı. ABD'de fabrika siparişleri de Haziran ayında yüzde 0.6 artış beklentisine karşın, artışın yüzde 1.1 gibi oldukça yüksek düzeyde gerçekleştiği açıklandı.

ABD ekonomisinde işlerin iyi gittiğine ilişkin veriler, bu ülkenin beklenen faiz artırımına erken başlayabiceği yolunda algılanıyor. ABD'nin faiz artırımına başlamasıyla, Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalara kaynak akışının yavaşlaması ve piyasaların inişe geçmesi bekleniyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de bugün NTV'deki söyleşisinde, uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's'in 8 Ağustos'ta açıklayacağı kredi notu konusundaki beklentisinin "eksi yönde" olduğunu açıkladı.