İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'ın Davos'ta düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu öncesi açıkladığı rapor çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu.

2009'dan bu yana dünyanın en zengin kesiminin sahip olduğu servet yüzde 44'ten yüzde 48'e yükselmiş oluyor. Geriye kalan yüzde 52'lik zenginliğin neredeyse tamamına ise dünyanın en zengin yüzde 20'si sahip bulunuyor.

85 KİŞİ 3.5 MİLYAR KİŞİDEN DAHA ZENGİN

Yüzde 1'in içerisinde yer alan 80 kişinin toplam malvarlığı geçen yıl 1 trilyon 900 milyar dolar olarak hesaplandı. Sadece 85 kişinin mal varlığı ise, dünyada yaşayan 3.5 milyar insandan daha fazla servete sahip bulunuyor.

Yüzde 1'in içerisinde kişi başına düşen yıllık gelir de 2.7 milyon dolar olarak hesaplandı.

Bu da dünya nüfusunun yüzde 80'inin dünyadaki toplam zenginliğin sadece yüzde 5.5'ine sahip olduğu anlamına geliyor.

Davos'taki Dünya Ekonomik Forum'u öncesi açıklanan Oxfam raporunda, dünyadaki servet dağılımı ele alındı. Sadece 85 milyarderin serveti, dünyada geri kalan 3.5 milyar kişiden daha fazla. Davos'taki Dünya Ekonomik Forum'u öncesi açıklanan Oxfam raporunda, dünyadaki servet dağılımı ele alındı. Sadece 85 milyarderin serveti, dünyada geri kalan 3.5 milyar kişiden daha fazla.

EN FAKİRLER DAHA FAKİRLEŞTİ

Küresel gelir eşitsizliğinin giderek arttığı uyarısında bulunan Oxfam, son 4 yıl içerisinde en fakir yüzde 50'nin gelirinin 700 milyar dolar gerilediğini belirtti.

EŞİTSİZLİĞE KARŞI ÖNERİLER

Oxfam raporunda çözüm önerileri de sunuyor. Raporda vergi kaçakçılığıyla küresel mücadele, ekonomik eşitsizliklerin yok edilmesi için de 2030 yılına kadar eylem programı oluşturulması öneriliyor.

Oxfam asgari ücretten "uygun ücrete" geçilmesini, adil vergilendirme sisteminin uygulanmasını ve kamu hizmetlerinin ücretsiz hale getirilmesi gibi önlemlerin hayata geçirilebileceğine işaret ediyor.