Enerji ihtiyacını yüzde 70'in üzerinde ithalattan karşılayan ve son dönemde yerli kaynakların kullanımına daha fazla vurgu yapılan Türkiye'de, kömür potansiyelinin maksimum seviyede kullanılmasıyla yılda 7,2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatına gerek kalmayacağı belirlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2016 Yılı Bütçe Sunumu'ndan derlenen bilgiye göre, yer altı kömür üretim miktarının artırılması için projeler yürütülüyor. Kömürün daha çevre dostu olarak tüketilmesi ve değişik kullanım alanlarının oluşturulması için de Ar-Ge çalışmaları geliştirilirken, bu projeler sayesinde düşük kalorili kömür rezervlerinin de ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

32.5 milyar metreküplük doğalgaza denk

Türkiye'nin kömür stratejisine göre, elektrik üretiminde yerli kaynaklardan biri olarak kullanılan linyitten elde edilebilecek enerji üretim potansiyelinin yaklaşık 25 bin megavat seviyesinde bulunduğu öngörülüyor.

Bu kapasitenin devreye alınmasıyla yaklaşık 7,2 milyar dolar karşılığı olan 32,5 milyar metreküplük doğalgazdan elde edilebilecek elektrik üretimi sağlanabilecek.

Özel bir finansman modeli

2016 bütçe sunumuna göre, yerli kömürlere dayalı elektrik üretim tesisi yatırımlarına teşvik uygulanmasının izlenerek ihtiyaçlara göre güncellenmesi yönünde çalışmalar yapılacak.


Ayrıca, yerli kömür aramalarına hız verilerek, Afşin-Elbistan gibi büyük linyit havzaları ile daha düşük kapasiteli diğer rezervlerin değerlendirilmesi için özel bir finansman yöntemi geliştirilmesi ve uygulanması da kömürle ilgili gelecek dönemde gerçekleştirilmesi planlanan hedefler arasında bulunuyor.

Öncelik yerli kaynaklar

Kamunun elindeki linyit yakıtlı termik santrallerin rehabilite edilmesi hedeflenirken, geçen yıl 35 milyar kilovatsaat olan yerli kaynaklı elektrik üretiminin, ilk aşamada 2018 itibarıyla 57 milyar kilovatsaate çıkarılması için çalışmalar planlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da daha önce kömür ve maden üreticileriyle gerçekleştirdiği toplantıda sektörün sorunlarını dinlemiş ve yerli kaynakların kullanımına daha çok önem verileceğini açıklamıştı.
7 milyarlık doğalgaza yerli alternatif