GAZİANTEP Ticaret Odası ile Adıyaman, Antakya, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları, bölgesel kalkınma için güç birliği oluşturma kararı aldı. Bölgenin kalkınması için birlikte hareket edecek olan Ticaret ve Sanayi Odaları, ortak projelere imza atacak.
Gaziantep Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Adıyaman, Antakya, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları başkanları ile Genel Sekreterleri katıldı. Bölgenin kalkınmasını hedeflemek için toplanan oda yöneticileri, 'Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu' oluşturma kararı aldı. Sekretaryası Gaziantep Ticaret Odası tarafından yürütülecek olan Güçbirliği Platformu'nun ilk etapta avantaj ve dezavantajlar bakımından birçok paydada birleşen bu illerin ortak swot (güçlü ve zayıf yönleri anlama) analizini çıkaracak. Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 87.8'inin yaşadığı bu 7 ilde oda yöneticilerinin sorununun Suriyeli misafirler olduğu ve bu sorun için bölge olarak ortak hareket etmek gerektiği noktasında görüş birliğine varıldı.
Platform üyesi Odalar, Gaziantep Ticaret Odası önderliğinde 12 sivil toplum kuruluşu ve 3 üniversitenin katılımıyla hazırlanan ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sunulan 'Suriyeli Misafirler Gaziantep Ortak Akıl Raporu'na da destek verdi. Konuyla ilgili ayrıca yerel seçimler sonrasında tekrar bir değerlendirme yapılarak, ihtiyaç halinde olağanüstü bir toplantı yapılması kararı alındı.
GTO ERBİL TİCARET OFİSİNDE BÖLGESEL ORTAKLIK
Adıyaman, Antakya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa’nın birlikte Türkiye ekonomisinin güçlü bir aktörü olduğuna vurgu yapılan toplantıda, bu gücün daha da artırılması için Gaziantep Ticaret Odası’nın 9 Nisan’da hizmete açacağı Erbil Ticaret Ofisi hizmetlerinden platform üyesi Oda üyelerinin de yararlanması yönünde görüş birliğine varıldı.
2013 yılında 9 milyar 765 milyon 464 bin dolar ihracatla Türkiye toplam ihracatının yüzde 6,43’ünü gerçekleştiren platform üyesi iller, dünyadaki 1 milyar 997 milyon 588 bin 604 insana 5 saatlik uçuş mesafesindeki coğrafi konumları da küresel ekonomi için bir cazibe merkezi oluşturmaktadır. Ekonomik gücün artması ve sürdürülebilir kılınması için sadece GTO üyelerine hizmet vermek için kurulan Erbil Ticaret Ofisi’nin diğer Oda üyelerine de hizmet verecek bir yapıya kavuşturulması için çalışmaların yapılması kararı alındı.
İLK PROJE TURİZM ALANINDA OLACAK
Platform üyesi Odalar, bu illerin tarihin en eski yerleşim merkezi olma, dünyaca ünlü mozaik eserler, zengin doğa, inanç ve kültür turizmi varlıkları, köklü ve zengin mutfak kültürü özellikleri ile önemli bir turizm havzası oluşturması sebebiyle ilk ortak projenin turizm alanında olması kararını aldı. Platformun Haziran ayında Kahramanmaraş TSO ev sahipliğinde yapılacak ikinci toplantısında projenin detayları belirlenecek.

AHÇ (HK/AAA) (FOTOĞRAFLI)