Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ÖRTÜ altı üretimde büyük risklerden biri olan beyaz sinek zararlısına karşın Türkiye, İspanya, Yunanistan, Fransa, İsrail ve İtalya birlikte mücadele başlattı.
Örtü altı üretimin en büyük tehditlerinden biri olan beyaz sineğe karşı, Avrupa Birliği projesi olarak iki yıl önce başlatılan 'Beyaz Sinekte Sıcaklığa Bağlı Olarak Popülasyon Değişimi, İzlenmesi ve Zararlının Takibi' başlıklı proje kapsamında taraf ülkeler Antalya'da buluştu. Türkiye'nin yanı sıra İspanya, Yunanistan, İtalya, İsrail ve Fransa'dan Tarım Bakanlığı temsilcileri ile akademisyenler, Antalya Ramada Hotel'de üç gün sürecek çalışma için bir araya geldi.
Türkiye'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş'ın koordinatörlüğünü üstlendiği projede, beyaz sinekle mücadele tedbirleri konuşuldu. Beyaz sineğin örtüaltı sebze üretiminin yapıldığı tüm bölgelerde görüldüğünü belirten Doç. Dr. Birol Akbaş, örtüaltı üretimin yaygın olduğu Akdeniz ve Ege'de daha çok risk bulunduğunu dile getirdi.
Beyaz sineğin zirai ilaçlara karşı dirençli olduğunu da belirten Doç. Dr. Akbaş, entegre mücadele kapsamında biyolojik mücadelenin önemine dikkati çekti. Doç. Dr. Akbaş, bu zararlının tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığını, ekonomik zarar seviyesini düşük tutmaya yönelik çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

MÇ(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)