Türkiye teknolojide çağ atlayarak 4.5G’ye geçti. Nesnelerin iletişimi başladı, telefonlardaki internet 10 kat hızlı oldu. İlk gün vatandaş merakla telefonlara sarıldı. Faturalar artacak korkusu fren yaptırdı

31 Mart'ı 1 Nisan'a bağlayan gece, saatler 00.00'ı geçtikten sonra aylardır beklediğimiz 4.5G teknolojisine geçiş yaptık. Herkes telefonlarına sarıldı. Çeşitli harflerin yan yana gelmesi ile oluşan hız terimleri ile aylardır anlatılan 4.5G, sonunda ekranlarımızda global arenada olduğu gibi LTE Advanced veya 4G olarak karşımıza çıktı. İlk gün herkesin dilinde"Senin internetin hızlı mı?" sorusu yer etti. Vatandaş günün ilk saatlerinde telefonunda ne kadar uygulama varsa denemeye başladı. Ardından 'fatura korkusu' baş gösterdi. Hem sosyal medyada hem de kulaktan kulağa "Çok girme faturan kabarır" sözü dolaşınca, bu kez "Nasıl çıkacağım" telaşı başladı. Birçok vatandaş, 4.5G'yi denedikten sonra kapatmayı tercih etti. GSM operatörleri ise günlerdir fiyatları artırmadıklarını söylüyor. Fiyat tarifelerini de açıkladılar. Fakat aynı kotaların çabuk biteceğini unutmamak gerekiyor. Sürpriz faturalar için dikkatli olun.

MODEME GÖRE FARKLILIK VAR

Mobil telefon kullanıcıları 4.5G ile 375 Mbit hızlara ulaşacak. Ancak 4.5G'yi destekleyen her telefon 375 Mbit hıza erişemeyecek. Yüksek hızdan yararlanmak için cihazın modeminin 4G / LTE desteğine sahip olması gerekiyor. Akıllı telefonlarda yer alan bu modemler Cat 4, Cat 6, Cat 9 şeklinde sınıflandırılıyor. Cat 4 desteğine sahip cihazların ulaşabileceği hız seviyesi 150 Mbit iken, Cat 6 cihazlar 300 Mbit, Cat 9 cihazlar 450 Mbithıza ulaşabiliyor.

EN HIZLISI TÜRKİYE'DE

Uzun zamandır beklenen an sonunda geldi ve Türkiye, 4.5G'ye geçti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4.5G'nin ilk gününde 4.5 milyon abonenin bu hizmeti aktif olarak kullanmaya başladığını bildirdi. Düzenlenen törende konuşan Sayan, Türkiye'nin bilgi teknolojileri ve iletişim yolunda sadece kullanan değil, üreten bir ülke haline gelmesi için bugünün önemli olduğunu vurgulayarak, 4.5G hizmetlerinin 3G hizmetlerine göre birçok üstünlük getirdiğini söyledi. 4.5G ile en az 10 kat daha hızlı internete kavuşulduğunu aktaran Sayan, "4.5G hizmetlerini dünyada en hızlı kullanan ülke konumundayız" dedi. BTK Başkanı Sayan, Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO'su Erkan Akdemir, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt ile yerli üretim ULAK baz istasyonu siparişi için sahnede pazarlık yaptı.

OPERATÖRLER KESENİN AĞZINI AÇTI

Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO'su Erkan Akdemir: BTK'nın elindeki tüm frekansları sektörün kullanımına açmasıyla çok önemli dönüşüm yaşandı. Devlet de önemli kazanç elde etti. İhalede yer alan frekanslar için operatörlerin taahhüt ettiği 3.35 milyar euronun ötesinde Türkiye ekonomisine getireceği katkı çok daha fazla olacak. Son 10 yılda Türk Telekom olarak altyapıya 20 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Türkiye'nin ilk yerli baz istasyonu olan ULAK'ı geliştiren ve üreten konsorsiyumda yer alıyoruz.

Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt: 4bucakG TIR'larımız 4 bin kilometreye yakın yol kat etti. 500 bine yakın vatandaşa 4.5G'yi anlattık. 2006 yılında Türkiye'nin ikinci en büyük uluslararası yatırımı olarak hayatımıza başlamıştık. 4.5G ise bizim satın almadan sonraki ikinci en büyük yatırımımız. 4.5G'yi hayata geçirebilmek için son 2 yılda 5 milyar liralık yatırım yaptık. Hayalimiz Türkiye'nin 'Dijital Dönüşüm'de bir an önce dünya çapında olması.

Tukcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu: Gece 00.03'te 1.1 milyon müşterimiz 4.5G'yi kullanmaya başladı. Dün sabah 2 milyonlu rakamlara yaklaştık. Bu sektörün yaptığı yatırımları başka hiçbir sektör yapmadı. Geçen yıl 8.5 milyar lira yatırım yaptık, 2018'in sonuna kadar 18 milyar liraya ulaşacak.