İSTANBUL, 6 Mayıs () - YAPI Merkezi ve STFA, Katar Doha Metrosu kapsamında en büyük hat olan "Gold Line" ihalesini 4.4 milyar yapım bedeliyle kazandı.

Katar'ın 2022 Dünya Kupası'na hazırlık olarak yaptıracağı Gold Line metro hattı, 2022 Dünya Kupası'na hazırlık olarak yapılan yatırımlar arasında en büyük proje olma özelliğini taşıyor.

Nisan ayında Katar'da yapılan imza töreni ile STFA ve Yapı Merkezi Türk müteahhitlerinin şu ana kadar yurtdışında aldığı en büyük bedelli ihaleye imza atmış oldular. 2022 yılında Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Körfez ülkesi Katar'da inşaat projeleri hız kesmeden devam ediyor.

Metro, yeraltı istasyonları, demiryolu, stadyumlar, AVM'ler, oteller, otoyolu, köprüler, batırma tünel, rezervuarlar gibi yatırımlar için Türkiye ve dünyadan pek çok şirket Katar'daki işlere talip oldu. Bunların en önemlilerinden birisi olan Doha Metrosu ihalesi için yaklaşık 700 firma metro projesine ilgi göstermiş, bunlardan 290 firmanın oluşturduğu 70 ortak girişim yeterlilik dosyası sunmuştu.

İşveren Ortak Girişim saysını önce 32'ye, daha sonra da 18'e düşürerek yapılacak ihalelere ortak girişimleri davet etti. Doha Metrosu'nun, dört dalından biri olan Gold Line hattının yapım anlaşması, STFA ve Yapı Merkezi tarafından imzalandı. Yapım süresi 54 ay olan projenin 2018 yılında tamamlanması hedefleniyor. 

DÜNYA DEVLERİNE KARŞI YARIŞ
Yapı Merkezi ve STFA'nın  teklif verdiği Gold Line ihalesi yaklaşık 2 yıl sürdü. En son aşamaya gelindiğinde STFA ve YM'nin içinde buluduğu ortak girişim, Impregilo (İtalya)-SK (Kore) Ortak Girişimi, Hochtief (Almanya) - CCC (Yunanistan/Filistin) Ortak Girşimi ve BAM (Hollanda)-Sixco (Belçika)- Midmac (Katar) OG'sine karşı yarıştı. Projenin son aşamasında Hochtief'in liderliğini yaptığı Ortak Girişim ile baş başa kalan STFA ve Yapı Merkezi imzayı atan taraf oldu.

(OSS)