Semiha Tin Seçkiner, 84 yaşında emekli kadın doğum uzmanı. Devlet bursu ile Almanya ve İsveç'te Tıp okudu. 55 yıl önce İsveç'in başkenti Stockholm'e yerleşti ve orada doktorluk yaptı. 4 çocuk annesi.
Birikimlerinin bir kısmını tatillerde geldiği Türkiye'de değerlendirdi. Şaşkınbakkal'da oturduğu evine yakın bir banka şubesinde döviz hesabı açtı. Parasının bir kısmını buraya yatırdı. 2012 yılında "Hizmetinden memnun kalmadım" dediği şubedeki hesaplarını kapattı.
 
2 KURUŞ OLDU 1.476 TL 
 
Banka, 7 Haziran 2013 tarihinde İstanbul 18. İcra Müdürlüğü'ne başvurarak Semiha Tin Seçkiner aleyhine 2 kuruşluk alacağı için 1.476 liralık ilamsız icra takibi başlattı. Seçkiner'e gönderilen ödeme emrinde görünen asıl borç miktarı bölümünde 2 kuruş yazıyor. Ödeme emrinde yüzde 26.16 akdi / gecikme faizi işletildiği görülüyor. İşletilen akdi /gecikme faizi ise tamı tamına 1.476 lira. Ödeme emrinde, Seçkiner'in toplamda bankaya 1.476 lira ve 2 kuruş borcu olduğu görülüyor. 
 
MUHTARA TEBLİĞ EDİLDİ
 
Doktor Seçkiner, evinin kapısına asılan bu ödeme emrini alıp çantasına koymuş. Avukatı görene kadar aleyhine icra takibi başlatıldığını, muhtara tebliğ edilerek kesinleştiğini anlamamış. Aslında banka avukatından borcu olduğuna dair SMS mesajları da almış. "Bankanın avukatından mesajlar alıyordum ama bir anlam vermiyordum, siliyordum. Ne bileyim böyle olduğunu" sözleri ile aldığı mesajlara anlam veremediğini söyledi.
 
'BORCUM YOK'
 
Aleyhine takip yapan bankanın hesabının bulunduğu şubesinin yıldız müşterisi olduğunu söyleyen Seçkiner, "Buna hayret ediyorum. Memnun kalmadım, ilişkimi kestim. Hiç borcum kalmamıştı. O bankadan kredi de kullanmadım. Anlayamadığım şeyler oluyordu, ben de onlarla çalışmamayı tercih ettim" dedi.
 
"BORÇ 2 BİN 500 LİRAYA ULUŞACAK"
 
Doktor Seçkiner'in Avukatı Muharrem Özay, takip masrafları ve avukatlık ücreti ile birlikte müvekkilinin toplam borcunun 2.500 lira civarında bir rakama ulaşacağını belirterek, "Semiha hanım eğer 2 kuruş aslı olan bu borcu ödemez ise oturduğu konutun kapısı çilingir marifetiyle icra memurlarınca açılabilir, eşyaları haczedilebilir. Semiha hanım yine ödemezse bu eşyalar satılarak para karşılanabilir" dedi.
 
Müvekkilinin uzun yıllar yurt dışında yaşayan bir kadın doğum uzmanı olduğunu hatırlatan Avukat Özay, şu açıklamayı yaptı.

"Şimdi 2 kuruşluk bir alacak için icra takibi yapılabilir mi? Bankanın 2 kuruşluk bir alacağı için bir doktor hanımı 2.500 liralık bir borçla karşı karşıya bırakması hukuken korunacak, kabul görecek bir durum değildir. Ben buna kaza demek istiyorum. Olayın içindeki aktörlerin bir ihmali olduğunu düşünüyorum. Varsayalım ki bankanın 2 kuruş alacağı var. Banka 2 kuruş tahsil etmek için bir avukat görevlendiremez, icra dairesini meşgul edemez, icra memurunu 2 kuruşluk borcu olan vatandaşın kapısına gönderemez. Semiha hanım borçtan yeni haberdar oldu. İsveç'te yaşadığını biliyor, ancak İstanbul'daki geçici konutuna icra emrini gönderdi. Bu ödeme emri muhtara tebliğ edilerek kesinleştirilmiş durumda. Borcun ödenmemesini teminen bir takım hukuki yollar mevcut."