Nedim KOVAN/MESUDİYE (Ordu), () - ORDU'nun Mesudiye İlçesi Topçam Beldesi'nde Melet Irmağı üzerinde yapımı 16 yılda tamamlanan Topçam Barajı ve 3 üniteli Hidroelektrik Santrali (HES), Mart ayı sonu itibariyle üretime geçecek. Ordu Valisi Kenan Çiftçi, 2014 yılı rakamlarıyla 350 milyon TL'ye mal olan baraj ve HES'in yıllık 198 milyon kilowat saat enerji üretimi yaparak ülke ekonomisine yılda 198 milyon TL katkı sağlayacağını söyledi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Samsun 7'nci Bölge Müdürlüğü tarafından Ordu'nun Mesudiye İlçesi'ne bağlı Topçam Beldesi'nden geçen Melet Irmağı üzerine baraj ve 3 üniteli HES kurulması için 16 yıl önce çalışma başlatıldı. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde gövde yapımı 6 yıl önce tamamlanarak su tutmaya başlayan 122 metre yüksekliğinde Topçam Barajı ve 3 üniteden oluşan Topçam HES üretim için gün sayarken tribün imalat çalışmalarında da son aşamaya gelindi.
YILDA 198 MİLYON KİLOWAT SAAT ENERJİ ÜRETECEK
Ordu Valisi Kenan Çiftçi 133 milyon metre küp suyun depolanacağı barajda, 60 megawat kurulu güçle 3 üniteli Topçam HES'te yılda 198 milyon kilowat saat enerji üretileceğini söyledi. Topçam HES'te tribün montaj çalışmalarının son aşamaya geldiğini, bir ünitenin 31 Mart'ta enerji üretimine başlayacağını belirten Vali Çifçi, "Melet Irmağı üzerinde yapım çalışması başlayan ve kil çekirdekli kaya dolgu olarak inşaa edilen Topçam Barajı 16 yılda tamamlandı. 6 yıl önce baraj gövdesi bitirilerek su tutmaya başlamıştı. Topçam Barajı'ndan Topçam HES'e 7.5 kilometre mesafeden beton enerji tüneli ile su aktarılacak. 133 milyon metre küp su depolanacak olan barajda ve 3 üniteden oluşan toplam 60 megawat kurulu güce sahip olan Topçam HES'te yılda 198 milyon kilowat saat enerji üretilecek. Topçam Barajı ve HES projeleri kamulaştırma, inşaat işleri ve elektromekanik işi dahil 2014 yılı rakamlarıyla yaklaşık 350 milyon TL'ye mal oldu. Topçam HES'in bir ünitesi 31 Mart'ta üretime başlıyor, diğer iki ünitesi ise Mayıs ve Haziran aylarında üretime geçecek" dedi.
ORDU'DA 41 HES PROJESİ VAR
Vali Kenan Çiftçi Ordu'da 41 HES projesi olduğunu, bunlardan 6'sının işletme, 7'sinin inşaat, 28'inin ise proje planlama aşamasında olduğunu da vurgulayarak HES Projeleri'nden 815 megavat güçle 2 bin 763 gigavatsaat enerji üretimi planlandığını da kaydetti. Çiftçi, mevcut elektrik üretiminin Türkiye üretiminin yüzde 0.13'ünü karşıladığını, tüm HES projeleri tamamlandığında Ordu'nun Türkiye elektrik üretimi içindeki payının ise yüzde 1.15 olacağını da sözlerine ekledi.

NK(MS/SS) (FOTOĞRAFLI)