Piyasalar yıla hızlı başladı. Altın ve dolar yatırımcıları bir yıllık faiz getirisini bir ayda kazanırken hisse senetlerine olan ilgi de sürüyor. Faiz indirim süreci volatil hareketlerde kazanç fırsatları yaratmaya devam edecek.

 ABD’den gelen zayıf veriler ve Yunanistan kaynaklı siyasi riskler, altına yönelimi artırdı. Sarı metal fırtınası bir kez daha gerilimlerin arttığı dönemde sakin liman olarak öne çıktı.
2013’ün haziran ayında 496 TL’ye kadar gerileyen Cumhuriyet altını 29 Ocak’ta 659 TL’ye yükseldi. Altın yatırımcısının yüzü ocak ayında güldü.
Serbest piyasada Cumhuriyet altını ocak ayında yüzde 10 değer kazandı. Ons fiyatı yüzde 5.59 artış gösterdi. Dolarda da yükseliş sürüyor.
2015’te güçlü bir seyir sürdürmesi beklenen dolar/TL, TCMB’nin faiz indirimi ile ivme kazanan bir yükseliş eğilimine girdi. Faiz indiriminin süreceği beklentisi yükseliş hızını artırmaya imkan sağlıyor. Dolar/TL geçen hafta 2.44’lere kadar yükseldi. Kur yıla 2.33 seviyesinden başlamıştı. Yıl sonu için beklentilerin 2.40-2.50 aralığında olduğu gözlenirken, daha yılın ilk ayında yıl sonu hedeflerine yaklaşmış oldu.

 

Kurda faiz indirim beklentisi
Geçen hafta kurdaki aşırı oynaklığa Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar etkili oldu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, salı günü açıklanacak enflasyonun 1 puandan fazla düşmesi halinde ertesi günü acil toplantı yapılabileceğini belirtti. Açıklama sonrası, fırsatı değerlendirmek isteyenler pozisyon almakta gecikmedi. Fiyat hareketlerindeki volatilite, yeni kazançların da kapılarını açtı. 4 Şubat’ta acil toplantı bekleyenler alıma geçince dolar/TL kuru cuma günü 2.4490 ile rekor fiyatları test etti.
Doların yukarı yönlü hareketinin ardından, TCMB’den açıklama geldi. Açıklamada yakın zamanda gözlenen piyasa hareketlerinin öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu olmadığı, belirtildi. TCMB, bütün politika araçlarını enflasyondaki düşüşün kalıcı olmasını sağlamak amacıyla kullanmaya devam edeceğini vurguladı.
Dolar/TL kuru açıklamanın ardından 2.4270’a kadar gevşedi. Haftayı yine 2.43 seviyesinden tamamladı. Gündemde Erdem Başçı var. “Merkez’in faiz indirim sinyali erken miydi?”, “Başçı’nın açıklamaları mı dolar kurunu fişekledi”, “Dolar/TL Başçı’nın açıklamaları ile mi kanatlandı” gibi sorular yatırımcıların gündeminde. Bir gerçek var ki TCMB veri odaklı olarak gelişmeleri değerlendiriyor. Gözler enflasyon verilerinde. O zamana kadar Dolar/TL kurunda spekülatif hareketler görülebilir. Yatırımcıların burada dikkat etmesi gereken husus sert fiyat hareketlerinin kalıcı olmayacağı. Sert ataklar satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Endeks yükselişini sürdürdü
2014 yılını yüzde 26’lık getiri ile tamamlayan BIST 100 Endeksi, 2015’te de yükselişini sürdürdü. Yükselişin devam etmesinde Merkez Bankası’nın 20 Ocak’ta gerçekleştirdiği faiz indiriminin etkisi hissediliyor.
Faizdeki indirim piyasada belli bir iyimserlik havası oluşturunca endekse de olumlu yönde yansıdı. Para Politikası Kurulu, ocak ayı toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faizinde indirime giderek yüzde 8.25’ten yüzde 7.75’e düşürmüştü.
Petroldeki gerileme enflasyonun da düşeceği yönündeki beklentileri artırdı. Bu durum faizlerdeki indirimin devamı yönündeki tartışmaları da alevlendiriyor. bist 100 haftayı 88.945 seviyesinden tamamladı. Endeks 91.805 seviyesine kadar yükseldi. Teknik olarak endeksin 7 ve 20 günlük ortalamalarını test ettiği gözleniyor.
Kapanış henüz 20 günlük ortalamanın üzerinde. Endekste direnç 90.500, destekler 88.500 ve 88.000 seviyelerinde.