YÖK'ün sınav iptali uygulamalarına emsal sayılacak bir karar çıktı. Mahkeme "saat takma" gibi gerekçelerin sınav iptali için yeterli olmayacağına hükmetti. 

     


Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) 12 Mart’ta giren bir öğrencinin sınavının "kol saati taktığı" gerekçesiyle iptal edildiğini bildirdi.

ÖĞRENCİ İTİRAZ ETTİ

Konuyu mahkemeye taşıyan öğrenci "Kendisine bir uyarı yapılmadığı, saatin kopya çekmeye muktedir hiçbir özelliğinin olmadığı ve YÖK’ün sınav iptalinin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu" gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasını talep etti. 

İPTAL ŞARTLARI 'ÖLÇÜLÜLÜK İLKESİ'YLE BAĞDAŞMIYOR

Başvuruyu değerlendiren Ankara 12. İdare Mahkemesi, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B maddesi uyarınca ‘yürütmenin durdurulması’ yerine direkt esasa dair karar verdi. Mahkeme, mevzuatlara göre iptal şartların ‘ölçülülük ilkesi’ ile bağdaşmadığına dikkat çekti.

KARARDA 'KOPYA' DETAYI

YÖK’ün güvenlik önlemlerinin amacın kopya çekmesini engellemek olduğu belirten mahkeme, bu amaca götürecek yol ve yöntemler ile aksine davranışın tespit edildiği hallerde uygulanacak hukuki yaptırımlara dikkat çekti.

Kararda, "Bu durumda salt saat ile sınava girmiş olması dışında, kopya çektiğine veya sınav sonucunun objektif olarak değerlendirilmesini engelleyecek şekilde hal ve hareketler içerisinde olduğuna ilişkin herhangi bir tespit bulunmayan davacının sınavının geçersiz sayılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmaktadır" denildi. 

DAVA MASRAFLARI YÖK'TEN

YÖK’ün sınavı geçersiz sayma kararını başkan ve iki üyeli heyetinin oy birliğiyle iptal eden mahkeme heyeti, ayrıca yargılama gideri ve avukatlık vekalet ücretinin YÖK’ten tahsil edilmesine de karar verdi.