ÖSYM Başkanı Demir, geçen yıl YGS sonuçlarını 6 günde açıkladıklarını belirterek, "Mümkün olan en kıza zamanda sonuçları açıklayacağız. Hedefimiz bu sene daha iyi bir zamanda açıklamak" dedi.
 
 
Bu yıl geçen yıldan, 50 bin kadar fazla aday YGS sınavına girdi. "Toplam 2 milyon 46 bin 583 aday YGS'ye katıldı" diye konuştu.
 
Sınav sonuçlarında sürpriz hazırlığı
 
ÖSYM'nin geçen yıl ve ondan önceki yıl sonuçların açıklanmasında "tatlı bir sürprize" imza attığını belirten Demir, "Bunu sadece sürpriz sadece bir sevinme vesilesi olarak değil, Türkiye'deki 2 milyona yakın gencin kafasındaki sorulara cevap vermek, endişelerini en kısa zamanda gidermek adına gerçekleştirdik. Bu Türkiye’ye kazandırdığımız inanılmaz bir zaman. Benzer gayreti bu sene de yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.
 
Sınav sonrası evrakının geri alınması, açılması, taranması, 2 kez optik okuyucudan geçirilmesi, tutanakların incelenmesi, yönetim kuruluna sunulması ve sonuç açıklanmasına kadar tüm işlemlerin saniyesi saniyesine planladığını dile getiren Demir, şunları kaydetti:
 
"Arkadaşlarımız 24 saat çalışacaklar ve mümkün olan en kısa zamanda sonuçları açıklayacağız. Ümit ediyorum, geçtiğimiz yıldan daha kısa zamanda sonuçlarımızı açıklayacağız. Geçen yıl 6 günde açıkladık. Hedefimiz bu sene, daha iyi bir zamanda açıklamak. Tabii ki doğruluktan taviz vermeksizin, hatasız olarak. Doğruluk ve yanlış işlem yapmama şart. Bu amaçla ne kadar kısaltabilirsek onun gayretindeyiz."
 
ÖSYM'nin son 4 yılda bilişim sistemine yaptığı ciddi yatırımlarla artık sonuç açıklama sisteminde tıkanma yaşamadığına dikkati çeken Demir, sonuçları gece geç veya Sabah erken saatlerde değil gündüz saatlerinde veya mesai saatlerinin biraz dışında açıklamak istediklerini söyledi. Demir, son dönemde gerçekleştirdikleri sınavlarda da sistemde hiçbir tıkanma yaşanmadığını, adayların sonuçlarını sorunsuz öğrendiğini dile getirdi.
 
 
Sonuçlar internetten duyurulacak
 
2015-YGS'de sorulan soruların (160 soru) alanlar gözetilerek rastgele seçilen yüzde 20'si (32 soru) sınavın tamamlanmasından hemen sonra tüm adayların ve ilgililerin erişimine ÖSYM'nin internet sitesinden açılandı.
 
Soruların geri kalan yüzde 80'i de sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra, 10 gün süreyle, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (ais.osym.gov.tr) üzerinden adayların T.C. kimlik numaraları ve kişisel şifreleriyle adayların cevap kağıdı görüntüsü, cevap anahtarıyla birlikte adayların kişisel bilgi edinme amaçlı erişimine açılacak.
 
Bu sorulara ait telif hakları bedelli ya da bedelsiz olarak hiçbir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı (basımı, yayımı, dağıtımı) yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal işlem başlatılacak.
 
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar, YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.
 
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 8-21 Nisan'da  alınacak.