Yeni sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS. İlk oturumun adı ise  Temel Yeterlilik Testi yani TYT! Peki önceki sınavlardan ne farkı var? YÖK Başkanı Saraç, sadeleştirdik diyor ama ölçme ve yetkinlik açısından bakıldığında, çok yüzeysel denilebilinir. Oturumların tek güne yığılması da önemli bir handikap!..

Sınavla ilgili ayrıntıları yan sayfalarda bulabilirsiniz. Ben burada  dikkat çeken noktaları ele almak istiyorum:

. Puan sayısının azaltılması iyi oldu ama çok azaltılmış, bu da, pek çok sorunu beraberinde getirecek. Örneğin, sağlıkla ilgili meslek yüksek okullarına girişte fen dersleri dikkate alınmayacak!

. Eşit ağırlıklı puanın hesaplanmasında Tarih ve felsefe gurubu derslerin dikkate alınmaması hiçbir şekilde kabul edilemez.

.İki günlük sınavın ilk gününe, tüm sınavları koyup, ikinci günün adeta boş bırakılması çok yanlış. 2 milyon 300 bin adaydan en fazla 100 bini yabancı dil sınavına giriyor, yani adayların yüzde 90’dan fazlası için, ikinci günün hiçbir anlamı yok. TYT sınavı ve yabancı dil sınavı ilk gün Sayısal ve sözel sınavları da ikinci gün yapılsaydı çok daha iyi olmaz mıydı?

. TYT testinde 150, 180, 200 barajları var. Ve bu sınavın değerlendirmesini, sınav anında, adayın kendisinin yapması isteniyor. Bu durum, öğrenciler üzerinde yoğun baskı yaratacak! Kaldı ki, ortalama ve standart sapmalar yani diğer adayların başarı düzeyleri bilinmeden, barajı kaç soru yaparak aşmak mümkün, bu tahmin etmek çok zor..

. Basit bir sınav olursa 80 sorudan 30’unu yapan 180 barajını aşabilir ama zor olursa 10 soru da yetebilir. Ayrıca bu yılki TEOG’ta olduğu gibi 17 birincinin çıkabileceği bir sınavda, barajı aşmak için 50 soru da yetersiz kalabilir…

. Açık uçlu sorulacak mı, sorulmayacak mı? Bu neden açıklanmadı? Sorulacaksa, hangi testte kaç soru var ve içerikleri nasıl olacak?

. Fen derslerinin çoğu gibi, Tarih, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji yok sayılıyor. Bu sınav mı, ölçme ve yetkinlik derecesi yüksek sınav?..

. Meslek liseleri ile imam hatipler yine unutulmuş, gördükleri onca ders boşuna, yine fen liseleri ile yarıştırılacaklar ve yine nal toplayacaklar?

. Orta öğretim başarı puanlarının hesaplanmasında değişikliğe gidilmemiş. Oysa asıl sıkıntı orada yaşanıyordu. Hormonlu ve şişirilmiş notlara karşı ne önlem alındı? Hiç!..

. Ücretler ne olacak. Barajı aşarım diye tüm sınav ücretlerini yatıran bir öğrenci, barajı aşamazsa parası iade mi edilecek?

Açıkçası, bugünkü YÖK yönetiminden, üzerinde daha iyi çalışılmış, daha adil, daha kapsayıcı, daha akılcı, daha seçici bir sınav beklerdim

Bu yeni sistem, daha nitelikli öğrenci seçmeyeceği gibi, yükseköğretimin kalitesini de artırmayacaktır.

İddia ediyorum, bu sistemin, daha sınavlar başlamadan üçte biri, birkaç yıl içinde de tümü değişecektir.

Çünkü, şipşak sitemlerin kalıcı olma şansı yok…

Öyle ya da böyle, madem ki getirildi, Vatana, Millete, YÖK’e, Üniversitelere hayırlı olsun.

Üniversiteler de çıkıp, bir çift laf etseler şaşıracağım, çünkü sonunda on fazla etkilenen onlar olacak!

Ha bu arada MEB, pek çok dersin yok sayılmasına  ne diyor?

Bir de , hani öğrencilerin sosyal beceri ve kazanımları da dikkate alınacaktı, ne oldu?..