Son günlerde yaşanan eğitimdeki skandalların en tipik örneği olarak değerlendirebileceğimiz hem ortaöğrenimdeki hem de yükseköğrenime geçişteki sınav sistemlerinin keyfi bir şekilde değiştirilmek/kaldırılmak istenmesinin sonucu olarak, ortaya konan sistemler, gerçek olduğundan çok, komik bir durum sergilemektedir. Henüz açıklanalı bir hafta on gün geçmeden, üzerinde yeniden değişiklik gerektiren, toplumun aklı ile dalga geçen mizahi bir düzen sürmektedir. 

En son sınav sistemimizle ilgili değişiklik, 2010 yılında üniversiteye giriş sisteminde uygulanan tek basamaklı sınav rafa kaldırılarak yapılmıştı. Böylelikle ÖSS’den vazgeçilmiş, 1999 öncesinde uygulanan iki basamaklı sınav sistemine geri dönülmüştü. Yeni getirilen sistemde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) adı verilen birinci basamak sınavı ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) adıyla ikinci basamak sınavları yapılmaya başlanmıştı. LYS’de de 18 ayrı puan türünde sınav sonucu hesaplama uygulamasına geçilmişti. Çok fazla türde puan hesaplamak her şeyden önce adayı sınavdan önce okuyacağı alanı seçmeye yöneltiyordu. Aday öğrenci hangi alanda lisans eğitimi almak istiyorsa, o alanla ilgili puan türünde daha çok etkili olan etkili olan derslere yönelerek sınava hazırlanıyordu. 

YENİ YÜKSEKÖĞRETİM SINAVI BASKIYI BİR KAT DAHA ARTIRACAK

Şimdi de iki basamaklı sınavdan vazgeçilerek, üç oturumlu tek basamaklı YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) getirildi. Yapılan açıklamalara göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı, (YKS) aynı gün üç oturum olarak yapılacaktır. 

Görünen o ki, yeni yükseköğretim sınavı gençlerimiz üzerindeki baskıyı bir kat daha artıracak. Her değişiklik sonuçta yeni bir endişe kaynağıdır. Sorun sınav sistemimizin istikrarsız bir şekilde sık sık değiştirilmesinden kaynaklı öğrencilerimizin güvensizliğidir. 

Yeni sınav sistemimizin ilk aşaması temel yeterlilikler sınavı olarak adlandırılıyor. Kamuoyuna ilan edildiği şekliyle, Haziran ayının herhangi bir hafta sonu Cumartesi sabah yapılacak. Anlaşıldığı kadarıyla Türkçe ve matematikten 40’ar soru sorulacak. Bu sınavdan 150 ve üzeri puan alan adaylar önlisans programlarını tercih edebilecek.