MARDİN'in Ömerli İlçesi'nde iki yıl önce, riskli olduğu gerekçesiyle yıktırılan Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nun yerine yapılan okul binası inşaatı, ihaleyi alan firma ortadan kaybolunca temel kazısında kaldı. Okuldaki 500 öğrenci de ilçedeki farklı okullara dağıtılırken, veliler okulun 2 yıldan beri yapılmamasına tepki göstererek, "Devlet bize 'Kızlarınızı okula gönderin' diyor. Göndereceğiz ama önce okulumuzu yapsınlar" dedi.
Ömerli İlçesi'ndeki Cumuhuriyet Mahallesi'nde, riskli olduğu gerekçesiyle iki yıl önce yıktırılan Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nun yerine yapılacak okulun ihalesi yapıldı. İhaleyi alan firma, temel kazısı yaparak, kolon demirlerini dahi dikti. Ancak daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü, ihaleyi feshetti. İki yıldan beri inşaat olduğu gibi beklemeye alındı.
Öğrenci velileri, 500 öğrencisi bulunan okulun biran önce yapılması gerektiğini savunarak, yetkililerin ilgisizliğinden yakındı. Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Nezir Uzunkaya, yıktırılmadan önce okulda eğitim gören yaklaşık 500 öğrencinin farklı okullara dağıtıldığını, bunun da ilçedeki eğitim seviyesi ve kalitesini düşürdüğünü belirterek, "Mahalle sakinleri için en fazla 10 dakika mesafedeki okulumuzu 2 yıl önce yıkıp, yerine yenisini yapacaklardı. 2 yıl önce kazılan temelden sonra inşaat bir anda durdu ve hiçbir çalışma olmadı. Öğrendiğimiz kadarı ile inşaat taşeronu iflas etmiş, ancak bunun cezasını biz çekiyoruz. Çoğu öğrenci yakınlardaki diğer okulların kapasitesi dolunca da ortada kaldı. Biz sadece çocuklarımızın okumasını istiyoruz" dedi.
KORE GAZİSİ DE DESTEK VERDİ
İki torununu Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda okutan Kore Gazisi Mehmet Yıldız da, velilerin eylemine destek vererek, "Çocuklarımız bir yıldır farklı okullara gidiyor. Hem biz, hem çocuklarımız maddi, manevi çok sıkıntı çekiyoruz. Taşeron firma okulun temelinden sonra çekip gitti. Bunun cezasını niçin bizim çocuklar çeksin" dedi.
ÜÇ ÇOCUĞU FARKLI OKULLARA GİDİYOR
Üç çocuğunu farklı okullara gönderen öğrenci velisi Gülten Demir ise "Çocuğumu kilometrelerce uzaklıktaki okula gönderirken tedirgin oluyorum. Sabahçılar çok erken, uykularını almadan okulda uyuklayarak geçiriyorlar. Öğlen giden öğrenciler ise hava karardıktan sonra dağılıyor. Devlet bize, 'Kızlarınızı okula gönderin' dedi. Biz de göndereceğiz ama okulumuzu yapsınlar. Eğitimlerinin yarısında onları okulsuz bıraktılar. Bu enkazın kaldırılmasını ve en azından önümüzdeki eğitim sezonuna okulumuzun yetiştirilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Yaklaşık 5 yıl süren bir mücadele sonucunda, riskli olan okul binasının yıktırılmasını sağladıklarını ifade eden 2 çocuk annesi Şehzade Kaya, "Okulumuzun tehlike saçmasından dolayı yıllarca yıkılması için mücadele ettik. En sonunda bunda başarılı olup yıktırdık ama bu sefer yerine bir türlü yenisi yapılamıyor. Taşeron firmanın burayı bırakıp gitmesine rağmen başka bir ilde okul yapım işini aldığını duyduk. Böyle bir firmaya nasıl ihale verilebilir. Yetkililerin bu olayı çözmesini istiyoruz. Benim iki çocuğum var her biri ayrı ayrı okula gitmek zorunda bırakıldı" diye konuştu.
Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, velilerin isyanında haklı olduklarını, okul yapımını sürdüren firma ile sözleşmenin feshedildiğini belirterek, okulun yapımını yeniden ihaleye çıkaracaklarını söyledi.