MUŞ'un Varto İlçesinde göç nedeniyle çocuk sayısın azalması üzerine 37 köy ve mezrada okullar kapandı.
Varto'ya bağlı 93 köyden 28'inde, 2 mahalle ve 7 mezrada çocuk sayısı 10'un altına düştü. Göç nedeniyle 37 ilkokulun kapandığını söyleyen Kaymakam Tahir Şahin, okulları kapatılan köylerdeki çocukların en yakın ilk, ortaokul ve YİBO'lara yönlendirildiğini belirtti. Özellikle okulların kapandığı yerlerde göçün fazla, yaş ortalamasının yüksek olduğunu vurgulayan Şahin, "Doğurganlık sayısı az. Bunun sonucunda azalan çocukların eğitim ve öğretiminde sorun ile karşı karşıyayız. Çocuklarımız eğitim ve öğretimlerine devam etmektedir" dedi.
Varto İlçesi'ne bağlı Omcalı Köyü nüfusunun bir dönem 1000 olduğunu hatırlatan köylülerden, 70 yaşındaki Hüseyin Uzun, göç nedeniyle nüfusunun 70'e düştüğünü anlattı. Köyde yaş ortalamasının 50'nin üzerinde olduğunu anlatan Uzun, köydeki okulun yanı sıra sağlık ocağının da kapandığını söyledi. 
Okulları kapanan köylerin çoğunluğunda Aleviler'in yaşadığını vurgulayan Burhan Özgüven, "Alevi köylerinde okuma- yazma oranı yüzde 90'ın üzerindedir. Çocuklar ilkokulu bitirince aileler, onları okutmak için büyük kentlere gidiyor. Bu köylerde eğitimi verilen önemden kaynaklanan bir göç yaşanıyor" diye konuştu.